wrapper

Вучјански крај се својом лепотом, традицијом и несвакидашњом природом деценијама уназад издваја као варош која завређује пажњу. Нико не остаје имун на кањон реке Вучјанке, једну од најстаријих хидроелектрана из 1903. године, планину Кукавицу, Барје, али и гостољубиве и срчане људе.

Село Стројковце је место које се дичи завидном инсустријском традицијом Наиме, ово је место у које су у 19. веку стигли први чаркови за производњу гајтана који се тада користио за украшавање народних ношњи, везове на одећи итд. Захваљујући домишљатости наших предака једна воденица у Стројковцу постаје фабрика за израду гајтана, а лесковачки крај центра текстилне индустрије Европе. То је разлог из којег ће Музеј текстилне индустрије у селу Стројковце бити једна од локација на којој ће се снимати филм „Српски Манчестер“.

Домишљатост и успех и даље одликују ово место за које кажу да сваки седми становник има своју фирму. Производња гајтана је данас замењена производњом дрвне грађе за индустрију намештаја.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је ове суботе посетио неколицину предузетника из овог успешног села од којих сви користе дрво као основни ресурс производње.

Међу њима чак тројица домаћина води стругаре које су настале деведесетих година двадесетог века, већ две деценије опстају на тржишту где имају сигурно и стабилно место међу купцима, и то не само у Србији већ и у иностранству.

Први домаћин за данас је „Дрвопродукт Коцић“ стругара са чак 70 радника која је почела ситним корацима, да би се сада развила у фабрику која запошљава преко 70 радника и извози 80 посто својих производа у земљe региона и Европске уније.

„Од кад сам посетио ову фирму 2014. године значајно је напредовала. Проширила је своју прозводњу и отворила још једну фирму у Шаиновцу пре више од 2 године, и сада годишњи капацитети износе од 40-50.000 јединица производа.

Честитам вам на одличним пословним резултатима које нижете и желим Вам да будете још успешнији, да наставите да ширите своју произдводњу. Морам још једном да похвалим фирму „Дрвопродукт Коцић“ због тога што је пример друштвено одговорног и хуманог предузећа. Током поплава пружали су помоћ угроженим становницима, помагали опремње Сигурне куће, и поклонили земљиште у Шаиновцу како би се тамо изградио терен за најмлађе.“

Ранђеловић доо је друга стругара на рути градоначелника која има чак 80 радника, производњу базира на извозу у Кину, Јапан и Европу.

„У модерне машине је годинама улагано као и у сам производни процес, па тако ни успех није изостао. У породични посао су укључени сви чланови породице, а господин Зоран је део посла -финансије, комерцијалу и извоз, пресумерио на ћерку, дипломираног економисту. Она има пуне руке посла јер се чак 90% производа извози.“

Зоран Ранђеловић, власник и директор фирме је рекао да је фирма основана 1993. године и да је цела породица укључена у бизнис, да су почели у кући а последњих неколико година су унапредили прозводњу и преселили у нови објекат. Додао је да месечно извезу око 1000 кубика трупаца.

Захваљујем градоначелнику што нас је посетио и ја увек говорим да свака фирма коју градоначелник посети буде успашна. Ми и граду Лесковцу на челу са градоначелником имамо сигурног партнера и велику подршку и надамо се са ће тако бити и убудуће.

Трећа фирма коју је градоначелник посетио је фабрика намештај младог домаћина Братислава Ђорђевића који је бизнис започео у породичној радионици која је израсла у озбиљно предузеће са око 50 радника.

Градоначелник је похвалио упорност и истрајност власника:

"Доказ да се предузеће домаћински и паметно води огледа се у томе да сваке године бележи раст у свим сегментима пословања. Предузеће располаже са преко 3000 метара квадратних производног простора у сопственој режији као и простором за презентацију нових модела производа.

Управо овакве фабрике су огледало богатог Лесковца. Управо се кроз породичне фирме рефлектује напредак једног региона. Ови, слободно могу рећи, кластери произвођача намештаја, доказ су да није случајно што је Град Лесковац први четвороструки носилац БФЦ сертификата за повољно пословно окружење са испуњеношћу од 96,33%

Поносан сам на чињеницу што смо од тренутка преузимања одговорности, напорно радили на стварању повољне пословне климе и да привредници данас у нама виде сигурног партнера за развој својих бизниса," - поручио је данас градоначелник Бати Ђ који је истакао  да је градоначелник присуствовао отварању овог изложбеног простора фирме која никада не би направила овакав успех без одличних услова пословања у Лесковцу.

Последња у низу стргара је предуеће „Дани“ које запошљава мањи број радника али бележи ништа мањи успех од претходне две фирме. Најjачи утисак је оставио млади домаћин Никола Димитријевић, будући професор физичког васпитања који је одлучио да када ове године дипломира дође у своје село како би наставио породични бизнис.

Предузеће „Дани“ са својих 8 радника производи дрвене елементе за столове, столице, кревете који се даље извозе у Кину и Немачку. На годишњем нивоу они утроше чак 1000 кубика букве.

Посао се, као што сам истакао, преноси с колена на колено и зато нема бојазни за српско село. Јер све док је оваквих предузимљивих и стручних домаћина, све док је овако младе и перспективне деце, Стројковце, Вучје, Лесковац и читава Србија ће живети и бити све боље, стабилније и лепше место за живот,“- закључио је градоначелник.

Градоначелник је затим посетио и гајбару „Вујић“ мало предузеће, са шест радника, које постоји више од 10 година. Од када је основано, власници су највећи део прихода улагали у машине, па данас поред производње дрвених гајби, производе и дрвене палете за фирму „Младост“. Од априла до октобра, када је потражња за гајбицама већа, производе од 2 до 2 и по хиљаде комада дневно.

Стиче се утисак да су заједнички чиниоци свих ових предузећа породица, дрво истрајност, али и млади наследници који остају у свом родном крају и настављају породичну традицију.

Није изостао ни обилазак произвођача јабука, бресака и крушака Виљамовки по којима је овај крај надалеко познат. Овог пута градоначелник је посетио породицу Ивковић из живописног планинског села Букова Глава.

„Три генерације се ова породица успешно бави воћарством. Воћарство је веома важна грана пољопривредне производње у Србији. Производња воћа чини око 11% вредности

пољопривредне производње у нашој држави. За тај посао потребно је много труда, залагања и одрицања.

Посебно је важно да истакнемо да 4 хектара земљишта представља млади засади и да се пун род очекује за три године. Своје производе дистрибуирају локалним маркетима." рекао је помоћник градоначелника Милан Стојковић.

Млади власник се захвалио градоначелнику на посети додавши да је задовољан приносом, али и локалном самоуправом јер константно издваја значајна средства за развој свих пољопривредних грана.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија