wrapper

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас нови погон немачке компаније Грунер у Власотинцу. Отварању новог погона, присуствовао је и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, као и Габријела Грујић, помоћник министра за дуално образовање и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Анке Конрад.

Председник Вучић је током обиласка новог погона немачке компаније Грунер, где раде и ђаци у оквиру дуалног образовања, да је важно да научимо децу да једнако раде колико и уче, јер ће онда Србија имати будућност.

У новом погону производиће се релеји за реномиране аутомобилске брендове, а председник Вучић је обилазећи фабрику констатовао да има пуно радница и истакао да су жене у тој области познате по прецизном раду.

Председник Вучић разговарао је и са ђацима за смер индустријски механичар, који ту раде три дана недељно.

"Мени је Шимон Перез рекао - тек када вам деца са 14 година науче да једнако раде колико и да уче и када ми старији који смо завршили факултете будемо једнако учили колико и радили, моћи ћемо да рачунамо да имамо будућност. Ово је једини начин да успемо нешто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Техничка школа у Власотинцу представља предност у том месту у односу на све друге.

"Зато они, ђаци, могу да рачунају на посао чим заврше школу", истакао је председник Вучић и додао да је Грунер примио на посао 45 свршених ђака школе.

Председник Вучић разговарао је са седамнаестогодишњим близанцима Николином и Николом који су недељу дана након завршетка школе добили посао и посебно похвалио девојчицу која је била ђак генерације на смеру "индустријски механичар".

Председник Вучић изразио је велико задовољство што их је упознао, а они су му пренели да су родитељи поносни на њих, да су сада у кућу стигле две нове плате и да се то већ одразило на кућни буџет.

Председник Вучић је њима и ђацима на пракси пожелео срећан рад и пожелео успех у будућности.

Још 200 радних места, даћемо веће субвенције за нове фабрике

Председник Вучић изјавио је да ће бити отворено 200 нових радних места и најавио да ће држава Грунеру обезбедити простор и дати још веће субвенције ако отворе још неку фабрику у Србији.

Председник Вучић рекао је да је трећи пут у компанији Грунер и да сваки пут има добре вести за грађане.

"Нова фабрика ће бити важна не само за Власотинце већ и Јабланички округ, југ земље и целу Србију", истакао је председник Вучић.

Истакао је да му је драго што чује да су дуално образовање и ђаци који се школују важни за производњу Грунера у Србији и додао да ће Техничка школа у Власотинцу постати један од четири велика тренинг центра за целу Србију.

"Одатле ћемо имати људе не само за Грунер већ и многе друге фабрике на југу Србије. То су ствари које доносе велике промене и нешто лакши живот овде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће ове године трговинска размена Србије и Немачке прећи 7,2 милијарде евра и додао да је само у првих осам месеци остварена размена вредна 5,4 милијарди евра.

Председник је рекао да ће ово бити апсолутно рекордна година када је реч о размени са Немачком, пошто је досадашња највећа размена била 6,4 милијарде евра.

Председник је навео да је сада у Србији однос увоза и извоза са Немачком 82 одсто на страни Немачке.

"Имамо велику размену захваљујући Грунеру у бројним другим немачким компанијама. То је за нас велика и важна ствар, ово чини напредак Србије, тек када људи имају посао могу да остану у Власотинцу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да грађевински радници и мајстори са југа Србије раде у целој земљи, али и иностранству и да једино када имају посао у Власотинцу ту могу да остану и планирају своју будућност у Власотинцу.

"Видео сам много вредних жена и мушкараца, и из Лесковца и Гаџиног Хана, који у овој фабрици представљају Србију. Дали смо субвенције Грунеру нешто мање, али када буду отварали опет неки нови погон, даћемо и више", рекао је председник Вучић.

Захвалио је представницима компаније што нису тражили веће субвенције.

Још толико да сте тражили добили бисте, поручио је председник Вучић и замолио компанију да мало повећа плате радницима, уз обећање да ће им држава наредног пута дати веће субвенције.

Председник Вучић напоменуо је да Грунер има већу фабрику у Србији него у другим земљама, као што су Тунис и Индија и другим.

Председник је захвалио радницима Грунера што су се добро показали, због чега је и немачка Бизерба направила фабрику у Ваљеву.

Председник Вучић рекао је да Немци кажу једни другима каква искуства имају и онда праве нове фабрике у нашој земљи.

"Мало повећајте радницима плате", поручио је председник Вучић руководству Грунера и добио велики аплауз од радника.

"То је моја молба, а ви од нас следећи пут узмите мало веће субвенције, ако можемо такав договор да направимо, додао је председник Вучић и пожелео Грунеру да дуго остану у Србији.

Додао је да је држава дала за нови погон 773.000 евра субвенција.

Председник Вучић рекао је новинарима да су у Власотинцу плате биле 238 евра, а дошле на 437 евра у просеку, што је мало, али доста више него пре 10 година.

"Зато сам рекао да нам је потребна једна велика инвестиција, РНД центар у Лесковцу, који би подигао плате", навео је председник Вучић.

 

текст извор:vucic.rs

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија