wrapper

Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић одржао састанак са директором РТС Кроса Стеваном Ковачевићем и академиком Јованом Хаџи Ђокићем. Састанку је присуствовао и члан Градског већа др Александар Пејчић, доктор науке физичке културе и спорта.

Крос РТС-а основан је 20. априла 1991. године као једнодневно такмичење у Сремској Митровици. На састанку, присутни су се подсетили чињенице да је управо на иницијативу града Лесковца и града Зајечара Крос РТС-а доживео трансформацију, да од једнодневног такмичења данас живи 365 дана. Поред такмичарских делова данас има неколико образовних сегмената и на састанку је изражено задовољство што је за 30 година, колико постоји Крос РТС-а, циљем прошло више од 7,5 милиона младих ученика, основних и средњих школа, али и предшколаца из Србије, региона и дијаспоре, који су учили о здравим навикама кроз вежбе и спортска такмичења, али и о српској традицији, култури и језику.

Напоменуто је и да су у време пандемије успели да организују такмичења, као и едукативне радионице за децу из Србије и дијаспоре на којима се учио српски, али и француски, немачки и италијански језик, историја, култура, традиција, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Градоначелник Цветановић истакао је да град Лесковац константно подржава спортисте, као и да је за текућу годину опредељено 120 милиона динара, највише до сада и за разлику од претходног периода и 2012. године када је било издвојено 18 милиона, као и додатних 120 милиона динара за функционисање СРЦ Дубочица. Он је поменуо и изградњу градског стадиона вредног 2,5 милијарде динара која је у току и од велике важности за град Лесковац и додао да је Лесковац поносан на успех свих спортиста и лесковачких клубова који из годину у годину постижу запажене резултате.

Разговарало се и о Кампу за децу из дијаспоре и Крос серију РТС-а који се планирају за 2022. годину.

Директор Ковачевић истакао је да је градоначелник Лесковца Цветановић заслужено добио највеће признање РТС Кроса, златно знамење.

Академик Хаџи Ђокић је на састанку казао да ће се као потпредседник САНУ Ниш залагати да сва дешавања лесковачких институција културе које се налазе у самом врху, раде под окриљем и уз помоћ САНУ.

Такође се разговарало и о здравству у Лесковцу и раду лесковачке болнице у Ковид систему, и уопштено о области урологије и додао да остварује одличну сарадњу са бројним лесковачким институцијама и увек стоји на располагању својим суграђанима, упркос великим професионалним успесима које је током своје каријере постигао као редовни професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и Универзитета у Нишу, специјалиста урологије на Уролошкој клиници у Београду у Клиничком центру Србије и на Институту за урологију и нефрологију.

Проф. др Јован Хаџи Ђокић, један од најпознатијих и најуспешнијих лесковачких научника који је добитник ордена Карађорђева звезда за 2020. годину и Октобарске награде града Лесковца, Медаље.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија