wrapper

Данас је у сали Скупштине града градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић одржао састанак са привредницима и предузетницима који послују у Лесковцу. Циљ састанка је био даљи развој привреде, унапређење привредне климе и упознавање са потребама компанија и предузећа у граду.

Градоначелник Цветановић је казао да локална самоуправа одржава константан контакт са привредницима који послују у граду како би изашла у сусрет свим људима који доприносе запошљавању, развоју града и побољшању привредне климе.

„Трудимо се да комуникација са привредним субјектима са подручја града буде константна и квалитетна и Дан отворених врата градоначелника је један од начина да стварамо повољније и боље услове за развој нашег града,“ – и притом поменуо само неке од награда које Лесковац са поносом носи попут БФЦ сертификата, призанања од стране немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ која је уврстила Лесковац у градове који су три пута привчалнији страним инвеститорима, као и награде за лидера одрживог развоја.

Градоначелник је на састанку поменуо и похвалио домаће привреднике који су обновили и даровали нови сјај некадашњим симболима града Лескоца – садашњем хотелу Лесковац улагањем од 6 милиона евра, затим Сајам шопинг центар, захваљујући којем је цетнар града добио потпуно нови изглед, као и некадашњи мотел Атина, а садашњи Аква парк, чија је вредност изградње износила два милиона евра. Говорећи о локалним привредницима поменуо је и фабрику Младост која ће ускоро отворити погон за производњу црепова премиум квалитета у којој увелико тече пробна производња, а поменуо је и проширење капацитета компанија Браће Ђокић, компаније ДИТС, као и фирме Прима нова, која ове године обележва 25 година постојања и рада и која је јуче, симболично, уручила 25 ваучера социјално угроженим породицама, а прошле недеље упутила донацију и Општој болници Лесковац. Градоначелник је напоменуо да се ова компанија нашла на листи 99 најбољих средњих предузећа у Србији. Локална компанија Статовац је први локални привредник који је изразио интересовање за земљиште у Зеленој зони и купио парцелу на којој гради модерни дистрибутивни центар, рекао је он и додао да су за инвеститоре укинуте таксе у Зеленој зони, као и поменутој фирми, конкретно у овом случају у вредности од 9 милиона динара, чиме је Град дао допринос. Захвалио се свим привредницима и предузетницима што доприносе стабилности буџета и напоменуо да је шестомесечно остварење буџета износило 49,5 %, као и да се тренутно у градској каси налази 600 милиона динара, више него икада у модерној историји, иако се измирују обавезе које град има.

„У последњих 6 месеци министар Недимовић је три пута посетио град Лесковац. Прошле недеље, тачније пре 7 дана, говорили смо о решавању проблема са мостом у Турековцу, што ће финансирати Министарство пољопривреде, као и мост у Јелашници који кошта мало више, негде око 24 милиона динара, ушло је у план пошто је урађен ребаланс републичког буџет, што ћемо урадити преко ЈВП Србијаводе, који је део Министарства пољопривреде. Договор је и да оформимо један тип хладњаче у Зеленој зони, где ће се направити прво уговор између Лесковца, Лебана и Власотинца негде око пола милиона евра инвестиција, са свом потребном опремом и апратуром, да бисмо омогућили тренутно складиштење, како би производи могли да се пласирају даље,“ – рекао је градоначелник Цветановић и додао да се у протеклих неколико година незапосленост смањила за преко 9600 људи, чиме је допринео највише привредни гигант компанија Аптив која запошљава 5100 људи, као и компаније Јура, Фалке, Лескобегз, Аутостоп, која такође планира проширење, затим Терастил, и Џинси, у коју је држава уложили скоро 200 милиона динара, а коју ће у суботу посетити амбасадор Републике Турске.

Говорећи о интересовању нових инвеститора, градоначелник је поменуо турску компанију Еренли, са којом је прошле недеље Републичка дирекција за имовину потписала уговор о отуђењу земљишта, као и да ће ова компаније уложити 16,6 милиона евра и упослити 338 радника. Након тога, истакао је да постоји велика заинтересованост и других инвеститора који планирају да започну своју делатност управо у Лесковцу попут инвеститора из Љубљане који се баве производњом батерије за аутоиндустрију, затим инвеститора из Новог Сада за фирму сечке која ће поризводити и за Ниш, Врање, Прокупље, Пирот, где би Лесковац био епицентар одакле би се сечка усмеравала даље, затим Смиљко Костић, бивши градоналник и директор Дуванске индустрије, такође заинтересован да инвестира, као и бивши директор Симпа.

„Данас у пола 1 имамо састанак са великом компанијом Минт који траже 150 хектара земље, ми ћемо их усмерити на простор код Месокомбината, где је 90% земље у власништву града, односно државе, тако да су имовинско-правни односи мање-више решени, и ако одвојимо тих 10% које Месокомбинат има, видећемо, данас је први састанак, Кинези су доста обазриви. Купци МИНТА заједно чине 80% укупног глобалног учешћа на тржишту аутомобила. Компанија МИНТ је међу 100 најбољих светских добављача за ауто делове. Прва је кинеска компанија која је освојила BMW-ову награду за добављаче у пољу иновација. И већ раде фабрике у Шапцу и Лозници.“

Након излагања градоначелника реч је дата привредницима који су присуствовали састанку. Већина њих је истакла добру сарадњу са локалном самоуправом, похвалила комуникацију градоначелника и надлежних у локалној самоуправи са привредницима и предузетницима.

За реч су се јавили Слађан Милосављевић из компаније Цига продукт из Вучја, кога је градоначелник Цветановић упутио да се јави Одељењу за привреду и пољопривреду ради решавања давања у закуп одређене парцеле.

Ненад Настић из Номанице се данас захвалио на уређењу пута у наведеном селу и питање упутио директору и представницима диструбуције које се тиче постављања соларних панела. Директор огранка Електродистрибуције у Лесковцу Зоран Голубовић је рекао да је у току доношење подзаконских аката и дефинисање процедура у вези са мини соларним електранама.

Представник превозника Френки комерц Марјан Стефановић је изразио захвалност Влади Републике Србије за субвенције које су дате компанијама које се баве овом делатношћу и граду Лесковцу који је давао подршку све време. Обратио се са проблемом „дивљих“ превозника. Градоначелник је одговарајући на то питање рекао да је допис са навођењем тог проблема прослеђен надлежним службама, и говорио о цени ауто-превоза која се није мењала претходних шест година уз напомену да ће се о опцији промене размишљати наредне године.

Данас се обратила и Селена Јовановић која се бави сеоским туризмом у домаћинству Сунчев брег и обратила се са предлогом за уређење путне инфраструктуре у планинским местима попут засеока Бара из ког долази, и са питањем око поправке оштећених струјних каблова. Градоначелник Цветановић је похвалио иницијативу госпође Јовановић и њеног супруга за вођење туристичког домаћинства на селу и рекао да ће постављање уличног осветљења у наведеном селу, Бабичком и Црковничкој Ораовици бити реализовано у наредној години и поручио да ће град дати све од себе да побољша стање пута.

На данашњем састанку је говорила и Звездана Димитријевић у име компаније ДЦА лабораторије. Захвалила се на подршци коју је град упутио овој компанији и због посете градоначелника пре месец дана. Предложила је да град и ДЦА лабораторије заједничким снагама уреде пут кроз Миланово. Одговарајући на овај захтев градоначелник је подсетио да је компанија Миленијум тим у близини у закуп узела земљиште где ће уложити 25 милиона евра, те да ће се разговарати о могућности да се заједнички уложи у уређење пута. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија