wrapper

Данас је у Београду одржано 49. заседање Скупштине Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије на којем је извршен избор органа ове организације.

За председника Сталне конференције градова и општина у конкуренцији од 11 кандидата изабран је град Лесковац и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са 46 гласова.

Након именовања градоначелник Цветановић се обратио свима који су присуствовали данашњој седници, захвалио се на указаном поверењу и рекао:

„Указали сте ми велику част тиме што сте ме као колеге и саборци изабрали за председника Сталне конференције градова и општина. Хвала вам на подршци, наставићемо да доследно спроводимо нашу заједничку мисију – развој и ефикасно функционисање свих локалних самоуправа, све у циљу квалитетнијег и бољег живота наших грађана и функционисања наше привреде. Искористићу прилику да поздравим и новоименованог генералног секретара господина Николу Тарбука који ће корачати утабаним стазама његовог претходника, уваженог господина Ђорђа Станичића. Ми смо један добар тим који одликује храброст, борбеност и одлучност у даљем спровођењу реформи Министарства државне управе и локалне самоуправе и читаве Владе Републике Србије!

Ово је наставак плодоносног рада, добре сарадње и међусобне подршке, тако ми преостаје само да указано поверење оправдам!“

У склопу свечаног отварања Скупштине говорио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора и досадашњи председник СКГО-а. Он је представио рад ове организације у 2021. години и захвалио се свима на сарадњи.

Поздравну реч домаћина дао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у којој је казао:

„Јачање локалних самоуправа и контакт са обичним људима је једини прави начин да свуда генерално и глобално јача демократија, то морамо признати сви заједно и у целом свету, у различитим регионима је у кризи. Врло значајна тема јесте и правичност, јер је то нешто у систему вредности што је важно за све градове, нешто што мора да се негује и у наредним годинама како се буду бирали градоначелници. Урбани развој у овом савременом свету је нешто о чему сви морамо да водимо рачуна, са нагласком да морамо водити рачуна о балансу између старог, традиционалног, и између новог.“

У делу свечаног отварања обратили су се Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији који се захвалио свим општинама у Србији на доброј сарадњи и најавио наставак реализације разних пројеката, и Жан Лук Еш представник Амбасаде Швајцарске чије обраћање је било усмерено ка мисији СКГО-а и плановима ове организације који се тичу побољшања квалитета живота.

Град Лесковац је и ове године члан Председништва СКГО-а. То је још једна у низу потврда да град Лесковац на челу са градоначелником Цветановићем, настоји да створи окружење које ће бити погодно за привредно-економски развој, али и за стварање бољих услова у многим другим областима како би се изашло у сусрет потребама свих становника.

Данас је именован и нови генерални секретар СКГО, Никола Тарбук. Он се захвалио на предлогу и именовању  и нагласио да неће бити лако наставити стопама господина Ђорђа Станичића, досадашњег секретара и рекао да га храбри што ће он и даље сарађивати са њима. У свом обраћању је нагласио да ће СКГО наставити да буде кућа свих градова и општина.

Ђорђе Станичић се такође обратио, захвалио свим сарадницима у организацији и представницима локалних самоуправа са којима је сарађивао, потврдио да ће и даље помагати рад СКГО-а, пожелео срећу новоизабраном секретару. Господину Станичићу је додељена захвалница за дугогодишњи рад.

За председника Надзорног одбора СКГО-а је изабран Аранђеловац.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија