wrapper

„Каже се да се зрелост и стабилност друштва огледа у односу према најстаријима, најмлађима и најугроженијима. Постоје бројни програми и пројекти који су усмерени ка овим категоријама, а ми се константно трудимо да уводимо новине које ће нашу друштвену заједницу учинити социјално праведнијом. Тако смо прошле године на почетку епидемије вируса корона свим пензионерима са примањима испод 30.000 динара али и грађанима у стању социјалне потребе доделили пакете помоћи. И ове године подељено је 30.000 пакета за које је из градске касе опредељено 17,4 милиона динара. Када говоримо о најмлађима, поменућу новину која је наишла на изузетно позитивне коментаре, доделу аутоседишта за све новорођене бебе за која смо издвојили 7,9 милиона динара.

Локална самоуправа града Лесковца предано ради на побољшању економских, социјалних и културних права осетљивих категорија становништва са акцентом на поштовање достојанства и ефективне партиципације у свим областима друштвеног живота,“ – овим речима се данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић обратио представницим удружења која се баве положајем и правима социјално угрожених категорија становништва.

Ове године за 43 пројеката које је припремило 27 удружења је опредељена сума у износу од 31 милион динара. Што се тиче укупног буџета за област социјалне заштите и функционисање Центра за социјални рад ове године је планирана сума од 214,3 милиона динара.

У име добитника средстава присутнима се обратила Гордана Стојановић, председница Удружења дистрогичара:

„Са поносом могу рећи, да град Лесковац посебну пажњу посвећује афирмацији и унапређењу положаја особа са инвалидитетом и да се наш град у односу на друге локалне самоуправе, још увек налази у самом врху, када је реч, пре свега о одрживости и финансирању удружења особа са инвалидитетом, развијању сервиса подршке и услуга, које представљају најдиректнији облик помоћи осетљивим групама.

Међу лиценцираним пружаоцима услуга су управо и наша удружења која врло успешно и квалитетно пружају социјалне услуге грађанима из области социјалне заштите.

Једно од њих је и удружење дистрофичара на чијем сам челу, које пружа помоћ у кући за особе са различитим врстама инвалидитета. Захваљујући подршци града, путем овог конкурса, још 10 особа са инвалидитетом из градске, приградских сеоских средина добиће подршку домаћица-неговатељица.

Тако да се број корисника услуге помоћи у кући у овој години повећао на укупно 34 корисника.“

Подсећања ради Лесковац је добитник похвале Заштитника грађана три пута: за допринос развоју свих облика приступачности, за допринос развоју приступачности садржаја у области културе за изложбу Народног музеја намењену слепим и слабовидим особама „Додирни прошлост“, а прошле године и поводом реконструкције зграде Центра за социјални рад (вредне 44 милиона динара) која је поред уређења фасаде и унутрашњости обухватила постављање рампе и лифта за особе за инвалидитетом.

Последња у низу награда је припала Школи за основно и средње образовање „11. октобар“ за установу која се највише истиче у Србији на пољу стварања добрих услова за живот и школовање деце са сметњама у развоју. У питању је повеља „Проф. др Миодраг В. Матић“ коју додељује Друштво дефектолога Србије која представља званично признање граду Лесковцу за посвећеност најосетљивијој категорији нашег друштва.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија