wrapper

Градско веће Лесковца усвојило је на својој седници Програм вантелесне оплодње који ћесе финансирати из градског буџета.

Податак да је 2017. године 47 парова из Лесковца било укључено у програм који финансира Министарство здравља показује да је потреба за додатним могућностима велика.

„У Србији око 300 000 парова има проблем са стерилитетом и скоро подједнако је заступљен и мушки и женски стерилитет. Један од начина да се тај проблем реши је медицински потпомогнуто оплођење. О трошку државе парови на територији Србије имају право на три покушаја вантелесне оплодње а старосна граница за жене износи 42 године. Многе локалне самоуправе укључиле су се и саме сносе трошкове вантелесне оплодње за парове са својих територија, међу њима је и град Лесковац. Пре дестак година, градоначелник Цветановић као тадашњи председник Скупштине општине Лесковац, препознао је овај проблем и предузео прве кораке. Откупљено је земљиште и саграђена је клиника за лечење стерилитета која је потом предата на коришћење Друштво за истраживање и експериментални развој Спебо и они су се обавезали да ће урадити 100 бесплатних вантелесних оплодњи за парове са територије града Лесковца“ рекла је на конференцији за медије заменица градоначелника Лесковца Јасмина Ранђеловић.

У буџету града за 2018. годину за ове намене предвиђено је 5 милиона динара.

„Висина финансијске помоћи може износити до 250 000 динара по пару у једној календарској години и може се одобрити једном пару највише два пута. Критеријуми су следећи: да пар има држављанство Репубике Србије, да пар има пребивалиште на територији града Лесковца најмање годину дана пре подношења захтева, да жена у моменту подношењу захтева ниије навршила 45 година живота, да пар испуњава критеријуме које је прописала Републичка стручна комисија Министарства здравља што подразумева да су код супружника исцрпљене све могућности лечења,да супружници немају деце из постојеће заједнице и да је очувана функција јајника код жена, нормалан индекс телесне масе код жена што подразумева вредност испод 30 и сви облици субфертилности мушкараца уз постојање живих или морфолошко исправних сперматозоида. Такође као посебан критеријум напоменула бих следеће:уколико је жена млађа од 42 године, да је пар искористио право на три покушаја који се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања „ додала је Ранђеловићева.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија