wrapper

На 12 километара од Лесковца налази се село Петровац са око 40 кућа, уређеним травњацима, пространим ливадама, воћњацима и четинарским шумама, и према мишљењу стручњака, ово место има велики потенцијал за развој сеоског туризма.

Из тог разлога, преко Министарства туризма, телекомуникације и енергетике изграђена је здрава етно-кућа у коју је уложено 2,5 милиона динара. За сада мештанима Петровца и околних места, кућа служи за окупљања, прославе, манифестације, али ће се у предстојећем периоду овај објекат користити за учење у природи, једнодневне излете и екскурзије деце. Данас су ученици основне школе Ђура Јакшић, издвојено одељење у Белановцу, део наставе провели у овом месту.

Градоначелник је приликом обиласка овог места позвао и остале школе да се прикључе и додао: „Како бисмо омогућили што боље услове, одлучили смо да преко месне заједнице Петровац у додатно опремање просторија уложимо 190.000 динара који су искоришћени за куповину фрижидера, шпорета на дрва, електричног шпорета, клима уређаја, компјутера и штампача, тримера, усисивача. Поред тога, руралном туризму се у последње време придаје велики значај, нарочито у контексту развоја сеоских подручја, која су у Србији доминантна, што смо највише увидели током периода изолације, тако да је сада идеалан тренутак за промоцију и афирмацију овог јединственог места.“

Тина Стојановић, ПР Туристичке организације града Лесковца је у свом обраћању нагласила да ће у предстојећем периоду ова институција село Петровац представљати широј јавности:

"Наша земља има прелепих места као што је Петровац у изобиљу и последњих година све је више села која постају праве туристичке дестинације. Овај вид туризма је осим за домаће и за госте из окружења привлачан и за туристе из осталих крајева Европе и света. Најчешћи мотиви за долазак туриста на село су традиција, аутентичност, рекреација, осећај слободе, а село Петровац, као и многа села у околини, имају све предиспозиције да задовоље поменуте критеријуме."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија