wrapper

Радови на изградњи храма Светог Симеона Мироточивог у Дубочици се годинама уназад изводе у континуитету. Средствима у износу од 34,2 милиона динара изведено је комплетно препокривање крова и купола бакарним лимом, комплетна израда фасаде од млевеног камена, постављање и развођење електро мреже у храму, постављање унутрашњег лед осветљења у храму, малтерисање и глетовање зидова са припремом за фрескописање, израда машинских инсталација за подно грејање и бетонирање пода и израда подног мозаика на олтарском делу, броду и наосу цркве.

Последњи изведени радови су подополагачки са израдом мозаика од пет врста мермера вредни 10,7 милиона динара, са којима је покривено 285 квадратних метара пода. Завршетак тих радова је био повод да градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић у друштву еписопа нишког Арсенија и свештенства лесковачке цркве посети храм када је истакао да лепота пода подсећа на лепоту пода у храму Светог Саве у Београду.

„Улагањем у верске објекте, очувањем храмова вере, чувамо нашу традицију и духовност. Негујемо нашу веру и вредности које одређују наш духовни и национални интегритет. Вера је та која нас је кроз историју водила кроз многе недаће, која нам је дала снагу и способност да се боримо и опстанемо. Са преузимањем одговорности за руковођење градом и бригом о свим деловима мозаика који чине једну локалну заједницу, преузели смо и бригу о нашим светињама, на чему радимо предано и са много поштовања и љубави.

Кроз програм развоја верског туризма локална самоуправа града Лесковца је, од почетка 2013. године, у цркве и манастире уложила 51 милион и 700 хиљада динара. Нагласио бих и суму од 13 милиона динара у време када сам имао одговорност на позицији председника Скупштине“ – рекао је данас градоначелник, подсетио да је изградња храма посвећеног Светом Симеону Мироточивом у Дубочићи почела 2005. године, да је прекинута због недостатка средстава и да је настављена 2014. године.

Градоначелник је говорио и другим радовима који се изводе на овом пољу:

„Паралелно са завршетком подополагачких радова у храму Светог Симеона Мироточивог, почели смо нове радове на енергетској санацији конака цркве Света Тројица. Вредност радова је 2,7 милиона динара а рок за завршетак радова је до краја текуће године. Планирамо и даља улагања у 2022. години у висини од 11 милиона динара. Овде се планира партерно уређење, израда и постављање иконостаса, у цркви Светог Илије у Печењевцу се планира санација звоника као и термичка изолација тавана конаца у цркви Свете Тројице.“

Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније се захвалио градоначелнику и свим верницима који су се данас окупили у храму:

„Исказујем велику радост због данашњег дана, када имамо прилику да видимо завршен пројекат пода у овој цркви, пројекта на којем смо радили пуне две године. Захваљујем се граду Лесковцу, на челу са градоначелником, јер сами без помоћи града не бисмо могли ове радове да приведемо крају. Испод пода се налази подно грејање и то су били припремни радови за полагање под. Под је пројектовао Димитрије Маринковић, архитекта из Панчева, а мој захтев је био да се у самом поду унесу детаљи из народних рукотворина, народних ношњи нашег народа на југу Србије, и ако се детаљније погледа могу се уочити поменути детаљи.

Предстоје радови на олтарском делу, иконостас, часна трпеза, све ће бити урађено од камена, такође по пројекту господина Маринковића, уз наше сугестије и мој благослов. Радићемо уређење ентеријера и као што је градоначелник рекао и партер. Завршен је пројекат за звоник овог храма и надам се да ћемо и то започети јер ће звоник красити цео град и овај храм ће бити понос читавог града.“

На крају конференције владика Нишки је обавестио јавност да ће у храму Симеона Мироточивог у насељу Дубочица почети богослужења.

Након храма у Дубочици, владика и градоначелник су обишли радове на уређењу фасаде конака цркве Свете Тројице.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија