wrapper

У галерији Народног музеја Лесковац, египатски уметници Ханафи Махмуд и Асма Ел Десоки, данас су говорили о савременој египатској уметности.

Ханафи и Десоки у Лесковцу бораве један дан где ће представити свој начин рада и лесковачке уметнике, који су се окупили у галерији Народног музеја упознати са основама савремене египатске уметности и разменити искуства са њима.

Овом приликом Махмуд Ханафи, уметник чије је стваралаштво засновано на блиском посматрању сензуалне и психолошке димензије људског живота истакао је:

„Веома сам срећан што смо посетили вашу дивну земљу. Уметник сам из Египта, сликар. Више од 26 година се бавим модерном уметношћу у Египту, која се умногоме разликује од традиционалне. Уметници и ја са којима сарађујем смо модернизовали уметност и начин на који се она посматра. Ја желим да се слика видим а не да се толико говори о њој и желим да моја уметност буде нешто лично.“

Асма Ел Десуки предаје на Факултету примењених уметности на департману за графику и она је истакла да је одушевљена пределима које је видела у Србији и да би волела да се врати.

Андреа Тошић, члан Кабинета градоначелника, овом прилико је казала:

„Ово предавање представља наставак и проширење сарадње наших амбасада, као и Града Лесковца. О доброј и континуираној сарадњи говори чињеница да је египатски амбасадор, господин Амр Алгувејли, у претходим месецима чак два пута посетио Лесковац. Својим наступом египатска група је увеличала Лесковачки карневал, остварила запажен наступ и изазвала велико одушевљење бројних гледалаца. Лесковац је град који доста ради на унапређењу културних садржаја и манифестација, град који је отворен да шири своја познанства, отисне се у свет путем размене искустава и упознаје се са новим културама. Данашње предавање је драгоцено јер ће наши гости разменити своја искуства о развоју савремене уметности са овдашњим уметницима.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија