wrapper

На двадесет трећу годишњицу почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију положени су венци на споменик палим борцима у сукобима и НАТО агресији 1990-1999.

У име града Лесковца венац је положио градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, а присутнима се обратио Владимир Бранковић, заменик секретара Скупштине града:

„То је био напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација. Нашу државу су напали са циљем да нас поразе. Изгубили смо децу, људе, али и данас чувамо Србију, која је вечна и неуништива. Нећемо судити, али заборавили нисмо и нећемо никада.

Лесковац је претрпео бројне жртве у агресији. 23 године су прошле, али наше сећање на те несрећне дане никада неће проћи. Зато је Лесковац подигао овај споменик посвећен страдалима у сукобима и НАТО агресији 1990-1999 године. То је била наша обавеза према њима, који су за слободу дали највредније, своје животе. Дуг који имамо према њима је ненаплатив и вечан и ми ћемо их се увек сећати. Нека им је вечна слава и хвала.“

Поред делегације града Лесковца венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Организације бораца ветерана рата 1991-1999, градског одбора СУБНОР-а.

Бомбардовање Савезне Републике Југославије почело је 24. марта 1999. године и трајало 78 дана. Према различитим проценама, страдало је око 3000 људи, припадника снага безбедности и цивила. Окончано је 10. јуна 1999. године усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дан раније представници Војске Југославије и НАТО савеза у Куманову потписали су Војно-технички споразум који је предвиђао повлачење снага ВЈ са Косова и Метохије и улазак међународних војних трупа.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија