wrapper

Данас је одржана друга седница Градског штаба за ванредне ситуације са следећим дневним редом:

  1. Извештај Завода за јавно здравље града Лесковца о епидемиолошкој ситуацији на територији града Лесковца
  2. Предлог Годишњег плана рада штаба за ванредне ситуације за 2022. годину
  3. Предлог Одлуке о одређивању субјекта од посебног значаја за заштиту и спасавање на територији града за 2022. годину
  4. Предлог Измене и допуне закључка Штаба за ванредне ситуације града Лесковца, број: 82-6/2021-IV од 16.03.2021. године, о образовању стручно-оперативних тимова
  5. Предлог Одлуке о усвајању плана заштите и спасавања града Лесковца

Директор ЗЗЈЗ др Иван Соколовић је на седници Штаба казао следеће:

„Од 78. недеље када је регистрован највећи број оболелих запажа се тренд пада броја новозаражених лица са очекиваним дневним осцилацијама на недељном нивоу, а укупан пад број оболелих за посматрани период је 90% на територији округа и на територији града Лесковца. Просечне вредности процената позитивности су у паду, а кретале су се од 41,8 % до 9% на територији града Лесковца, колико је забележено прошле недеље.Силазни тренд броја пацијената на болничком лечењу са дневним осцилацијама се наставља,а  укупан пад од 18.10.2021. године када је забележен највећи број случајева је 82%. Ситуација у Ковид амбулантама је таква да се у последњих 14 дана региструје пад прегледа.“

Након извештаја Завода за јавно здравље, командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је казао:

„На основу података надлежних здравствених институција, закључује се да је дошло до побољшања епидемиолошке ситиациоје: у последњих 24 часа из нишких лабораторија за град Лесковац стигло је 273 резултата тестирања од којих је 8 позитивно. Тренутно се чека три резултата.

Са смањењем ширења инфекције смањује се и број пријема у Општој болници Лесковац, а више је отпуста. Тренутно је хоспитализовано 42 пацијента (31 из Лесковца), било је 5 пријема а 8 отпуста, ниједно лице није упућено у другу здравствену установу, и није било преминулих. На кисеонику је 31 лице.

Подсетићу вас да смо прошле године у ово време били у знатно неповољнијем положају, и иако вирус не јењава, сада смо у знатно бољем положају, научили смо како да се заштитимо, пре свега захвљујући вакцинацији која се у Лесковцу од прошле године успешно врши.

Сада је у хали Партизан нашим грађанима на располагању пет врста вакцина: Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Синофарм и Спутњик.

Од почетка имунизације дато је 133.549 доза вакцина, од тог броја, једном дозом је имунизовано 49,53%, са две дозе 47,81%, а са три дозе 23,97% становништва са територије града Лесковца,“ – казао је градоначелник Цветановић који је похвалио грађане који су се вакцинисали додавши да тренд побољшања не треба да искључи опрез и поштовање противепидемијских мера.

Шеф Одељења за општу управу и заједничке послове Милан Поповић је упознао чланове Градског штаба за ванредне ситуације са предлозима Годишњег плана рада штаба, Одлуке о одређивању субјекта од посебног значаја за заштиту и спасавање на територији града Лесковца за 2022. годину, Измене и допуне закључка Штаба за ванредне ситуације, као и Одлуку о усвајању плана заштите и спасавања. Чланови Градског штаба за ванредне ситуације су прихватили предлоге.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија