wrapper

На конститутивној седници Савеза за здравство, једног од радних тела које функционише у оквиру Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), за члана председништва из редова локалних самуправа изабрана је заменица градоначелника Лесковца, др Лидија Димитријевић.

У наредне две године овом радном телу председаваће Вукашин Радуловић, суоснивач компаније Heliant, док су за потпредседнике, поред др Лидије Димитријевић, изабрани  и Уна Љубичић, директорка за ретке болести у компанији Pfizer, Владимир Типсаревић, директор за јавне политике и односе са јавношћу у Novo Nordisk Pharma, као и Дејан Пешић, директор MediGroup.

На седници су као приритетни задаци Савеза за здравство у наредном периоду апострофирани увођење јединственог електронског здравственог картона, рад на смањењу листа чекања, као и повећање услуга које ће грађани моћи да добију у приватном здравству о трошку РФЗО. Такође, један од приоритета је и даља дигитализација процедура, пре свега у вези са клиничким студијама и добијањем дозвола за лек, како би нове, модерне и ефикасније терапије биле доступне нашим грађанима.

„Циљ нам је, између осталог, да и лекари у приватном сектору добију могућност да отворе боловање пацијенту. Такође, фокус нам је увођење услуге е-Упут, где желимо да омогућимо да лекари специјалисти издају упуте за даље лечење, чиме бисмо поштедели грађане враћања код изабраног лекара. И на крају, циљ је да услугу е-Рецепт, која важи за лекове са А листе, проширимо и на Б, Ц и Д листу лекова“, изјавио је новоизабрани председник Савеза за здравство Вукашин Радуловић.

Конситутивној седници Савеза за здравство присуствовала је и министарка здравља др Даница Гријичић, која је истакла:

„Србији и њеном здравству је потребна дигитализација како би лекари сву своју енергију могли да посвете лечењу пацијената, а не да драгоцено време троше на административне послове. Такође, све велике идеје се на крају своде на развој оне средине где грађани највише остварују своје животне потребе, а то је локална заједница. Пројекат Министарства здравља о породичном лекару је у ствари идеја да кроз већу подршку породичним лекарима - а то су лекари у најлокалнијој заједници - остваримо примарну здравствену заштиту која превентивним деловањем остварује већи степен здравствене заштите целог народа“.

У претходном сазиву Савеза за здравство објављено је прво издање Сиве књиге здравства, која садржи попис 50 највећих административних препрека развоју овог сектора, као и конкретна решења за њихово превазилажење. Објављивање другог издања очекује се у наредној години.

Др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца и нови члан председништва НАЛЕД-овог Савеза за здравство, навела је да ће се у оквиру свог мандата активно залагати за поједностављивање бирократских процедура у здравству, повећање доступности и побољшање квалитета здравствених услуга за све грађане Републике Србије.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија