wrapper

Народни музеј Лесковац је у сарадњи са Окружном организацијим слепих припремио је изложбу „Додирни прошлост“ намењену слепим и слабовидим особама.

Изложба је организована у оквиру пројекта који има за циљ повећање приступачности музеја особама са инвалидитетом. Отворена је данас на међународни „Дан белог штапа“ који се 15. октобра обележава широм света.

У оквиру пројекта у Народном музеју постављене су тактилне траке које ће посетиоцима омогућити да додирну тактилне предмете, а уз помоћ аудио водича, апликације, али и наочара са диоптријским лупама, посетиоци ће олакшано моћи да посете сталну поставку „Времеплов Лесковачког краја“ и сазнају нешто више о културној баштини нашег краја.

Изложбу је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић:

„Град Лесковац брине о свим својим грађанима и труди се да им омогући једнаке услове за живот. Сваке године путем конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката из области социјалне заштите за Савеза слепих одобравамо значајна средства, у текућој години сума износи милион и 340 хиљада динара. Поред финансирања протеклих година урађено је доста тога по питању уклањања архитектонских баријера у граду, од звучних  семафора до постављања стаза за слепе на пешачким површинама. Трудићемо се у наредном периоду да учинимо да Лесковац буде још приступачнији особама са инвалидитетом, али је важно на овај дан и скренути пажњу шире јавности да се слепи не посматрају као особе са хендикепом, већ као равноправни чланови наше заједнице, како бисмо заједно градили једно хуманије и лепше место за живот свих наших суграђана. Такође, локална самоуправа ће увек подржати овакве подвиге који за циљ имају повећање приступачности особама са инвалидитетом“ речено је на отварању.

Након отварања градоначелник је свим присутне обавестио да ће Ален Кусић, слабовидо лице добити посао у Општој болници Лесковац на телефонској централи, што је господина Кусића изузетно обрадовало.

На отварању су говорили и Миливоје Ђокић, председник Савеза слепих у Лесковцу, Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије и Сузана Ранђеловић, кустос, аутор пројекта.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија