wrapper

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 495

Награду за најбољу режију  на овогодишњем Лесковачком интернационалном филмском фестивалу (ЛИФФЕ) добило је  Зринко Огрести  за филм „С оне стране дуге“.

Жири, који су чинили редитељи Срдан Голубовић  и Огњен Свиличић и глумица Наташа Нинковић, образложио је да је овакву одлуку донео због “изузетног режијског приступа који је сигурном руком провео кроз лавиринте емоција главних ликова”

 Редитељ Огреста је вест о награди добио на аеродрому у Амстердаму, где тренутно борави због холандске премијере филма.

Захвалио се жирију што је у филму препознао разлоге због којих филм треба наградити И додао  и да је сигуран да би неки други жири, с неким другим укусима, наградио неки други филм.

Награда је уручена Лазару Ристовском, копродуценту филма који је нагласио да се ради о хрватско-српској копродукцији, каквих је све више у нашем окружењу.

„То је постао један модел паковања филмова на просторима екс Југославије, где сарађујемо и са Македонијом, Црном Гором, Хрватском, Словенијом, Босном. Ми смо давно, давно отишли много напред пре политичара у враћању једног јединственог простора каква је била она наша Југославија,“ рекао је Ристовски

Друга награда додељена је босанској редитељки Инес Тановић за филм „Наша свакодневна прича“.

Жири је, како је навео „ желео да  награди смирену и сигурну режију која нам даје увид у дубоке и слојевите карактере који се боре са својим демонима и са друштвом које их одређује“.

Инес Тановић је за ЈУГпресс рекла да заиста није очекивала награду, посебно што је ситуација у кинематографији Босне и Херцеговине тешка, где се ради уз помоћ штапа и канапа.

„Мени је филм хоби, ја од тога не могу да живим, али ми је посебно драго што је тај мој хоби мени донео награду. Искрено се надам и жеља ми је да се опет видимо у Лесковцу.“

Трећа награда припала је Олегу Новковићу за филм „Отаџбина“ за, по мишљењу жирија, храбар поступак у коме редитељ јаким изражајним средствима дочарава унутрашња стања својих ликова.

„Захвалан сам фестивалу и лесковачкој публици на свему. Желим и верујем да ће фестивал наставити да траје и да ће се развијати на радост филмских стваралаца и публике,“ рекао је Олег Новковиц.

„Златни лешник“ за најбољу женску улогу добила је Ксенија Маринковић, за улогу у филму Рајка Грлића „Устав Републике Хрватске“ због енергије коју је донела  овом, како је оцењено,  изузетном филму.

„ Цитираћу Рајка Грлића „Смијех је најбољи лијек против фашизације, а ипак смо сви само људи. Надам се да сте се забавили“ речено је у поруци коју је организаторима послала Ксенија Маринковић на вест да је добила награду.

„Златни лешник“ за најбољу мушку улогу равноправно су поделили Небојша Глоговац за улогу у филму Рајка Грлића „Устав Републике Хрватске“, где је супериорном изведбом повезао све елементе овог снажног и комплексног филма и Лазар Ристовски за улогу у филму Милоша Радовића „Дневник машиновође“ који је својом луцидном и надахнутом изведбом овај филм учинио изузетним. Небојша Глоговац због позоришне премијере није могао да дође и прими награду, али је зато Лазар Ристовски на духовит начин рекао да своју награду „поклања и оставља лесковачкој публици, па нека је они некако поделе између себе.“

Специјалну награду жирија добио је Светозар Ристовски за режију филма „Лазар“.

Жири је сматрао да је ово филм који нам сигурном и одмереном режијом приказује један тренутак своје земље и ликове који су ухваћени у вртлогу турбулентних времена.

На овом фестивалу уведена је и награда „Радомир Баја Шарановић“ најуспешнијем младом редитељу, односно филму који је приказан у оквиру програма филмова студената Факултета драмских уметности.

У конкуренцији 12 филмова награда је додељена Катарини Мутић за филм „Журка је вечерас“. Жири у саставу Мирослав Лекић и Коста Пешевски своју одлуку су образложили тиме што је млада ауторка својим захтевним редитељским поступком филма снимљеним у једном кадру донела слику о животу у провинцији у којој млади људи тону у колотечину. Неки излаз покушавају да пронађу у љубавним везама које немају будућност, а неки у покушајима деликвенције.

Иако је тематика сива, атмосфера филма није таква, јер је обојена жанром комедије и оплемењена ликовима који су живи и допадљиви баш захваљујући својим људским манама. У једном потезу, тј, једном кадру можемо да видимо читав спектар ликова, становника малог места, њихове карактеристике и њихове покушаје да своје животе у учмалој средини учине бољим сходно свом погледу на свет.

Следеће године конкуренција ових филмова биће још већа, јер је селекција проширена на више академија из региона, најављено је.

Директорка Лесковачког културног центра  Сања Цонић рекла је да овај фестивал треба да има још једну награду која би се доделила публици која је редовно пратила филмске пројекције, а да се за већину филмова тражила карта више.

Зато следеће године планирамо да установимо и награду коју би додељивала публика фестивала, додала је Цонић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је уручио награду Лазару Ристовском, рекао је  да је захваљујући овом фестивалу претходних недељу дана Лесковац био средиште културе у Србији и тема готово свих домаћих медија.

„Признајем да сам изузетно поносан због тога. Овакав успех обавезује да и на даље као одговорна локална самоуправа пружамо подршку овом догађају. Надам се да ћете се сложити са мном да су на овогодишњем фестивалу приказана најбоља филмска остварења која су протеклих годину дана снимљена како у нашој земљи, тако и у окружењу. Квалитет фестивала налази се у чињеници да су на њему представљени редитељи различитих генерација и различитих приступа филму,“ додао је Цветановић.

 Фестивал је затворио Лазар Ристовски који је рекао да није очекивао ту част да затвори фестивал.

„Касно су ми то рекли, па нисам спремио никакав говор, зато би можда било добро да ме позовете следеће године, па да спремим говор. Пратим овај фестивал од самог почетка и он из године у године расте у један велики, озбиљан и потребан фестивал не само граду Лесковцу, него и филмским ствараоцима. Потребан је и публици, потребно је имати што више фестивала који повезују и људе и ствараоце, али на њима долази и публика која не иде често у биоскопе. На тај начин фестивали школују публику и имају неку своју мисију. Одао бих признаје и уметничком директору Дарку Бајићу, које је уз све људе из Лесковац допринео да овај фестивал израста у један велики и озбиљан фестивал.“

Лазар Ристовски је замолио публику да заједно затворе фестивал, тако што је он изговорио „Фестивал је…“, а публика додала „затворен!“

Пре свечаног затварања приказан је филм „Дневник Машиновође“, а на крају фестивала је у Народном позоришту одржан концерт Лене Ковачевић.

Извор:ЈУГПРЕС

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија