Одштампајте ову страницу

У Лесковачком културном центру данас је одржана манифестација „Дани македонске културе“.

Окупила је велики број припадника македонске наионалне мањине, велики број Лесковчана, а присуствовали су јој и амбасадор Северне Македоније Александар Поповски, градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и председник Националног савета Македонаца у Србији Борче Величковски.

Удружење грађана македонске националне мањине „Илинден“ у граду Лесковцу постоји од 2012. године, једно је од најактивнијих захваљујући ентузијазму чланова удружења. Маре Каранфиловић, из лесковачког Удружења Македонаца истакла је велику подршку локалне самоуправе која је подржавала све њихове пројекте последњих седам година и додала да значајна сарадња постоји са ромском заједницом. „Лесковац предњачи по томе што се у две школе изучава македонски језик, поред тога је похвално што су уџбеници за 3. разред на македонском језику дело Лесковчана. Наш циљ је да спојимо две државе и сигурна сам да смо на добром путу“ – додала је Каранфиловићева.

Горан Вукадиновић који се такође обратио на манифестацији рекао је: „Један од најважнијих сегмената одрживог развоја сваког друштва јесте култура. Лесковац је град који носи свој културни идентитет са поносом. Огромно задовољство представља што је наш град постао један од центара културе у земљи. Добар глас о Лесковцу се надалеко чује, а напредка нема без прихватања сопственог и туђег културног идентитета. Надам се да ће ова манифестација допринети јачању већ јаких веза Лесковца и Македоније.“

Његова Екселенција, Александар Поповски, похвалио је сарадњу Удружења Македонаца и Града Лесковца и свим Македонцима честитао празник Дан македонске револуционарне борбе. „Наши народи су слични, деле исте обичаје и културне вредности. Интерес свих нас је да заједно сарађујемо на економском, културном и политичком плану“ – казао је Поповси и истакао значај потенцијала туристичке сарадње.

Борче Величковски, председник Националног савета Македонаца у Србији, том приликом казао да Дан македонске револуционарне борбе треба да покаже да народ одувек има свој слободарски дух, увек теже ка томе да живе као слободан народ и да има најквалитетнији однос са свим народима, свим суседима. „Један од најквалитетнијих и најбољи односи јесу осноси са Србијом. Македонци и Срби су најбољи суседи, најбољи пријатељи, братски и сестрински односи,“ – казао је Величковски.

Галерија слика