wrapper

Светски дан здравља, 7. април, ове године посвећен је очувању здраве животне средине и обележава се под слоганом „Наша планета, наше здравље”. Ваздух, вода и храна неопходни су за опстанак свих живих бића, а добро здравље нераскидиво је повезано са здравом животном средином. Управо зато Светска здравствена организација овај значајан датум у Календару здравља посвећује здрављу наше планете.

Овогодишња кампања обележава се са циљем подизања свести о утицају загађења ваздуха, воде и хране на здравље и могућим последицама, као и у циљу подстицања на активности и мере које треба предузети како би се очувала животна средина, а тиме и здравље људи.

Тим поводом одржана је конференција у просторијама Завода за јавно здравље Лесковац чији лекари су указали на значај и начине очувања животне средине, важност здравих навика и превентивних лекарских прегледа.

У име локалне самоуправе медијским екипама се обратила др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца која је овом приликом истакла:

„Обележавање датума који су посвећени здрављу уопште је један од начина да се људима укаже превенцију и вођење рачуна о свеукупном здравственом стању. Такође редовни превентивни прегледи од великог су значаја за очување здравља.

С тим у вези, у сусрет Међународном дану Рома Завод за јавно здравље Лесковац је данас организовао акцију мерења крвног притиска и шећера у крви у Дому културе Рома, а ја ћу искористити ову прилику да апелујем на наше суграђане да се хране здраво, да се баве физичком активношћу, да дају свој допринос очувању животне средине jeр је здравље заиста највеће богатство.“

Прим. др Вања Илић, начелница Центра промоције здравља, анализе и планирања је додала да је један од кључнх фактора ризика за сваку врсту болести конзумирање цигарета које поред поражавајућег утицаја на организам имају и штетан утицај на животну средину. Др Илић је препоручила и коришћење јавног превоза, бицикла и шетњу, избегавање индустријски произведене хране, некоришћење пластичних кеса и пластичне амбалаже и штедњу обновљивих извора енергије.

На конференцији за медије говорила је и прим. др Ивана Митић, спец. хигијене, која је истакла:

"Као централно место третмана Завод за јавно здравље Лесковац је у току 2021. године прикупио и подвргао третману 25 тона инфективног медицинског отпада (ИМО) из преко 30 здравствених установа са територије Јабланичког округа и из године у годину јавља се тренд повећања количине третираног отпада што указује на подизање свести здравствених радника о правилном управљању опасним ИМО. Посебно се кроз едукативни рад истиче значај рециклаже у хијерархијској лествици управљања отпадом и правилном разврставању отпада на месту настанка што заузима и посебно место у овогодишњој кампањи."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија