wrapper

Бабице се помињу у Библији у Старом завету у “Kњизи изласка” где су описане као хероине које су лукавством избегле сурову наредбу тадашњег египатског фараона да убију сваког мушког потомка Хербеја на рођењу.

Током средњег века улоге бабице се најчешће прихватала породиљина другарица и осим што би помагала приликом порођаја бринула би и о мајци и беби, као и о домаћинству док се породиља не опорави. Такве жене би се називале “Божје сестре”.

У новије време је постало занимање које је организовано од стране друштва и за које постоје посебне школе. У Енглеској је 1881. године основан Kраљевски колеџ за бабице, који је имао за циљ да промовише ово занимање изједначавајући га са науком и уметношћу.

Међународни дан бабица - 5. мај установила је Интернационална конфедерација бабица 1992. године. У Србији се обележава од 2009. године, са циљем да се ова професија промовише, и већина њих га проводи радно. Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора, и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поводом тога је рекао:

„Посао бабице је изузетно тежак, али и један од најлепших, најхуманијих и најодговоријих позива, јер је за њега потребно много љубави и стрпљења. Због тога је Дан бабица важан јер се скреће пажња на њихов значај за изградњу бољег здравља и ојачавању структуре породице и заједнице.

Такође, важно је напоменути да бабице помажу изградњу здраве породице, јер је у рукама бабица кључ за будућност. Велико им хвала што вредно раде упркос пандемији, и што на свет доносе нове животе. Желим вам још више посла!"

У лесковачком породилишту ради 78 бабица. Од почетка године у породилишту лесковачке Опште болнице рођено је више од 500 беба, од тога са територије града Лесковца 308.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија