wrapper

Сваке године 22. априла широм света се обележава Дан планете Земље. Иницијатива обележавања Дана планете, који је установљен 1970. године у Сједињеним америчким државама, а обележава се широм света од 1992. године, постала је глобални подстицај за акције решавања еколошких проблема данашњице.

Овај датум представља повод да се преиспита однос према планети и истовремено је јавна кампања да се зауставе или ублаже последице деструктивног цивилизацијског развоја. Многи стручњаци сматрају да корен еколошких проблема лежи у ниском нивоу еколошке свести грађана и да је едукација младих, усађивање правих вредности и грађење здравог и одговорног односа према природним ресурсима један од начина да се ови велики глобални изазови ублаже.

У складу са програмом еколошких активности, са циљем промоције и популаризације очувања животне средине, Одељење за заштиту животне средине Градске управе града Лесковца сваке године обележава најважније еколошке датуме. Дан планете Земље ове
године обележен је садњом десет садница беле брезе и сезонског цвећа, коју је надлежно одељење, у сарадњи са са Академијом „Јужна Србија“, Хемијско-технолошком школом „Божидар Ђорђевић Кукар“, ЈКП „Комуналац“ и ЈКП Грделица, спровело у дворишту  Академије. Овогодишња тема Дана планете Земље је „Млади, образовање о заштити животне средине и заједничке акције о очувању планете“, са посебним освртом на климатске промене, писмености у домену животне средине и пошумљавање.

Као својеврсна допуна пројектима у области животне средине, а у циљу решавања проблема отпада на територији град Лесковца, веома је битна Акција чишћења „дивљих“ депонија, која се, на иницијативу градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, у Лесковцу спроводи од септембра 2013. године. У акцију су
укључене све институције из система управљања отпадом, али она промовише и активно укључивање јавности и волонтеризам мештана Месних заједница.
До данас је на територији града Лесковца очишћено више од 550 локација и депоновано преко 5.500 тона отпада.

У последњих неколико година бројне друштвене заједнице се окупљају како би својим активностима на Дан планете земље указали на важност очувања животне средине. Било да је у питању чишћење дворишта, комшилука, оближњег парка, садња дрвећа или биљака, рециклажа, савесно коришћење воде, важно је да сваки члан наше друштвене заједнице да свој допринос.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија