wrapper

„Локална самоуправа града Лесковца улаже велике напоре како би изашла у сусрет свим људима који доприносе запошљавању, развоју града а својим производима проносе добар глас о Лесковцу. Ми имамо обичај да кажемо да су они једни од најбољих амбасадора нашег града. Трудимо да комуникација са привредним субјектима са подручја града буде константна и квалитетна и Дан отворених врата градоначелника је један од начина да наставимо да стварамо повољне услове за развој нашег града.

Помак који смо у привредном смислу направили у последњих 8 година је видљив на сваком кораку и део напретка је представљен и у филму који прати моје излагање. Одузео бих вам превише времена када бих покушао да набројим сва признања и награде који доказују да смо успешни на том пољу, али поменућу оно што сматрам најбитнијим, а то је НАЛЕД-ов БФЦ сертификат за град са повољним пословним окружењем који смо заслужено први у Србији добили по четврти пут и то са 96,33% испуњених критеријума. Прошле недеље смо добили увид у истраживање немачке агенције ГИЗ где су Лесковац и Нови Сад проглашени доминантнима у привредном смислу јер их одликује најповољнији амбијент за улагања,“ – овим речима је данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић започео своје излагање на конференцији поводом Дана отворених врата за привреднике и предузетнике Лесковца. Он се свим присутним привредним субјектима захвалио на одазиву и доприносу развоју читавог југа Србије., истакавши да је глобална пандемија узроковала губитке у пословању већине предузећа, али да се Република Србија озбиљно посветила решавању те проблематике па је након првог и најозбиљијег таласа короне спровела пакет економских мера захваљујући којима су привредни субјекти премостили смањење привредних активноти.

„За ових осам година смо остварили контакт и обишли скоро сва предузећа и бројна пољопривредна газдинства на територији града. На тај начин се смо се упознали са вашим пословањем, артикулисали неке ваше проблеме и почели да их решавамо. У 2020. смо до сада посетили преко 40 предузетника и привредника, и верујем да би тај број био много већи да није дошло до епидемије. Искрени смо у намери да бацимо посебно светло на успешне и предузимљиве привреднике тако што се сваке године међу добитницима Октобарске награда града Лесковца нађу и успешни предузетници са нашег подручја. Само у последњих 7 година је преко 15 привредника и пољопривредника одликовано Октобарском наградом и моја је жеља да са том праксом наставимо и убудуће“. Он је позвао присутне да се следеће године укључе у предлагање кандидата и додао да су овогодишњи кандидати за Октобарску награду града Лесковца за посебан допринос привреди и развоју гарада компаније Тера стил и Тами трејд, те Драган Станисављевић и Синиша Ристић који су започели реконструкцију чувеног хотела Београд, као и Божидар Стојковић чија фирма Метла комерц обнавља лесковачки сајам.

Након градоначелниковог излагања скупу су се обратили неки од присутнних привредника. Већина њих је нагласила да је привредни амбијент у Лесковцу унапређен, што су поткрепили чињеницама о проширењу својих производних и продајних капацитета што резултира отварање нових радних места. Било је речи о доброј сарадњи и комуникацији са представницима локалне самоуправе и посебно је истакнуто да је смањено време чекања на административни део посла, нарочито онај који се тиче издавања дозвола.

Изнели су и своја искуства током пандемије Корона вируса уз констатацију да су задовољни функционисањем Штаба за ванредне ситуације.

Неки од њих су изнели проблеме са којима се суочавају, а који се углавном тичу инфраструктуре. Наглашено је да ће њиховом решавању приступити што пре и у складу са надлежностима локалне самоуправе града Лесковца.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија