wrapper

Национални дан науке, који се сваке године обележава 10. јула, на рођендан Николе Тесле, проналазача који је осветлио 20. век, јуче је традиционално обележен у просторијама и дворишту Центра за стручно усавршавање.  Сваки кутак ове установе био је препун деце свих узраста која су показала велико интересовање за активности које су им овом приликом представљене.

Од мини научних експеримената, хемијских огледа, преко осликавања лица, вајања, израде фигура уз помоћ магнета, конструкције кућица за птице које сада красе двориште ЦСУ-а, – деца, али и родитељи, су радознало шетали од штанда до штанда, и свако је пронашао нешто за себе.

Бранкица Стаменковић, члан Градског већа за област образовања и спорта на отварању Дана науке је поручила деци и младима да по угледу на највећег научника упорно и истрајно развијају своје идеје јер ће  захваљујући њима свет постати још лепше место за живот и додала:

„Важност науке је препозната како на републичком нивоу, где је између осталог основан и Фонд за науку, тако и на локалном, издвајањем све већих средстава за функционисање образовних и научних институција, међу којима је и ЦСУ. Управо је у Лесковцу и отворен први научни клуб у Србији, 2016. године, када је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић потписао Меморандум о сарадњи између града Лесковца и Центра за промоцију науке, који је обновљен прошле године. Уз то, већ годину дана, млади на располагању имају и Мејкерс спејс, први те врсте на југу Србије, тако да у подстицајном окружењу могу да размењују искуства, идеје, да користе алате, да посећују радионице и трибине. Град Лесковац подржава рад Центра за стручно усавршавање са око 19 милиона динара на годишњем нивоу, док младе људе додатно подстиче награђивањем преко Фонда за младе таленте у оквиру Канцеларије за младе.“

Директорка Центра за стручно усавршавање Анђела Костић Минић је истакла да је Центар за промоцију науке недавно лесковачком центру доделио признање за допринос унапређењу промоције и популаризације науке и то шесту годину заредом. Она је захвалила просветним радницима, васпитачима Предшколских установа Агнес и Вил, волонтерима, Народном музеју Лесковац, Технолошком факултету, Центру за промоцију науке, представницима удружења "Теслин торањ" који су посетиоце увели у свет науке.

„Данас желимо да покажемо да наука није само везана за школе и учионице, да се деца од најранијег доба укључују у научне активности, истраживања и експерименте кроз игру, а да често тога нису ни свесна. Управо су и данашње радионице осмишљене тако да пруже прилику свим посетиоцима, без обзира на узраст, да осете чари науке кроз забаву и игру, да покажу да наука постоји и изван лабораторија и да сваки такав, и најмањи, искорак у науку јесте само први корак на путу сазнања, учења, упознавања и откривања света око нас из мало другачије перспективе.

Посебно смо срећни што се међу демонстраторима данас налазе и ученици који су у ранијем периоду били редовни учесници наших активности, богатили своје знање и искуство и сада добили прилику да их деле даље, са посетиоцима данашње манифестације међу којима се, верујемо, налазе будући успешни научници о чијим подухватима ћемо тек слушати и поносити се њима.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија