wrapper

“Навршило се 19 година од када је нанета неправда једном народу који је прошао кроз многе патње у историји, али није ни слутио каква би патња могла да га задеси на крају 20. века“, рекао је председник Србије Александар Вучић на централној државној церемонији у Алексинцу поводом годишњице почетка НАТО бомбардовања. Церемонији су присуствовали и премијерка Ана Брнабић и председник РС Милорад Додик.

Александар Вучић је рекао да је НАТО 1999. године ударио на малу земљу поносног народа који је био крив што постоји и што чува своје. Навео је да је 24. март 1999. године један од најтежих дана за земљу и први у низу 78 предугих дана беспомучне агресије највеће алијансе на малу земљу у срцу Европе. Истакао је да је убијено 2.500 људи у тачно 2.500 удара.

"Када прође 19 година од злочина, шта он постане? Када нема криваца, званичних, осуђених и правде него остану само жртве? Како се онда тај злочин зове? Да ли је савршен и по негирању и по намерном забораву и по последицама", упитао је Вучић у обраћању на церемонији под називом "Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било".

"Шта данас да кажемо ми на које је бачено 420.000 пројектила и скоро 40.000 касетних бомби, пошто су нам убили 2.500 људи у тачно 2.500 ваздушних удара. Један човек по једном нападу, тек да тај број може да се подели у ситне проценте и тек да неко за људе може да каже колатерална штета и то за оне који су злочине чинили – мала", навео је председник.

Председник је поручио да сваког 24. марта обележавамо убијање нашег народа и у Варварину, Грделици, Батајници.

"Не морамо ни имена да им говоримо, оне које је НАТО покушавао да преведе у анализе, проценте. То бирократско брисање наших живота довело је до тога да се о нама прича као о колатералној штети, о томе колико су Срби криви", указао је председник.

Како је рекао, узели су нам више него што имају да понуде, узели су нам животе људи, што је највеће богатство, убијали су нас у возовима, на пијацама, децу на ноши, 79 деце, а све су то правдали борбом против имагинарног зла.

"Рекли су да се боре против зла, а зло је било то што смо рекли да Косово припада Србији, зло је било што смо га бранили. И дан данас је Косово главна тема. Нећемо да ћутимо и да жртве представљамо колатералном штетом. Морамо да урадимо све да га не губимо", рекао је српски председник.

Додао је да Србију више нико неће моћи да напада и да ће Србија економски да јача и да ће бити војно снажнија и довољно јака да себе и народ заштити.

"Никада никоме нећемо да претимо, чуваћемо мир и стабилност, али никоме нећемо дозволити да унизи Србију", подвукао је Вучић.

"Нека је вечна слава погинулим српским витезовима на КиМ, војницима у централној Србији, нашим полицајцима који су јуначки штитили српску груду и свим грађанима, Србима и другим грађанима, цивилима кривим само зато што су се дрзнули да живе у Србији, својој и нашој Србији. Живела слободна, непокорена Србија", закључио је председник Александар Вучић.

Окупљенима се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да су агресори изабрали Србију и српски народ као мету за своја оружја и тако уништавали нашу инфраструктуру, нацију, државу, убијали недужне цивиле.

"Како опростити? Никако. Не дозволити да нам оде у заборав. Испијали су виски када су видели да су им се авиони враћали празни након изрученог терета над Србијом. Тешко је вечерас свима, најтеже онима који су изгубили најмилије", поручио је Додик.

Скупу се обратио др Братислав Миладиновић који је у бомбардовању Алексинца изгубио сестру, мајку и оца.

"Те исте ноћи рањени су ми ћерка, син и супруга. Када вам живот донесе бол и тугу, пред вама су две могућности: да изгубите веру или да наставите да живите чекајући правду. Живим и борим се да превазиђем бол, борим се за оздрављење своје и туђе деце", истакао је Братислав.

Каже да према људима из НАТО пакта не осећа ништа, равнодушан је.

"Они су одговорни за оно што су учинили, они ће одговарати за своја дела. Док год постојимо као народ, носићемо успомену на све наше невине жртве. Опростили смо, али заборавили нисмо", напоменуо је Братислав Миладиновић.

Церемонија је почела на централном градском тргу, симболично, гашењем расвете и звуком сирене за ваздушну опасност.

У пригодном уметничком програму учествовао је и Хор РТС-а којим је дириговао Бојан Суђић.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су 24. марта пре 19 година. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Церемонији обележавања годишњице почетка НАТО бомбардовања на територију тадашње СРЈ присуствовао је и градоначелник Лесковца, Горан Цветановић.

Извор: www.rts.rs

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија