wrapper

На конференцији за медије одржаној у хали „Плави павиљон“ градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације Града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорио је и о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Лесковцу.

Градоначелник Цветановић је том приликом истакао следеће:

„Данас је стигло 66 резултата од којих је 18 позитивно, 48 је негативно. У Лесковцу је 12 позитивних, у Власотинцу 5 и Бојнику 1. Укупна цифра оболелих од заразне болести COVID 19 у Јабланичком округу је 198 лица, у Лесковцу 146, Власотинцу 41, Лебану 5, Бојнику 4, и Медвеђи 2. Број оболелих здравствених радника у читавом Јабланичком округу је 67, четири више него јуче. Под здравственим надзором због контакта са оболелима у Јабланичком округу је 1503 особа, у Лесковцу 1224, а у самоизолацији због уласка у Србију у округу је стављено 1073 лица, у Лесковцу 868.“

Говорећи о функционисању COVID болнице, градоначелник Цветановић рекао је следеће:

„COVID болница у Лесковцу функционише добро, тренутно тамо лежи 116 пацијената данас ће, као и јуче бити отпуштено 15 пацијената. Сви пацијенти су у добром стању, нема никога на респиратору. Болница је данас добила још 300 тестова и креће трећи круг тестирања пацијената и запослених по упутствима кризног штаба из Ниша, односно по приоритетима. Биће извршено и тестирање око 100 запослених у болници којима је истекао рок самоизолације и изолације због контакта и уколико буду добили негативан налаз они ће се вратити на посао.“

Комaндандант Градског штаба за ванредне ситуације изразио је велику захвалности „пријатељима из Русије“ који су неколико пута боравили у Лесковцу, а данас су извршили дезинфекцију COVID болнице, амбуланте и свих објеката здравствених установа које су користили оболели.

„Од Европске уније смо добили и донацију, контејнер-амбуланту, где ће се вршити прегледи пацијената пре него што се хоспитализују,“ - рекао је градоначелник Цветановић и додао да су овакви примери пријатељства и хуманости снага да се настави даље.

„Снагу нам дају и добре вести које пристижу, једна од њих је да се наши суграђани успешно опорављају. Др Милена Стојановић чије је лице упознала цела Србија је боље и једва чека да се врати на посао. Таква ситуација је и са нашим хирургом др Предрагом Ивановићем који се јуче вратио кући и једва чека потпуни опоравак да би се вратио у хирушку салу,“ – истакао је градоначелник Цветановић.

На крају конференције за медије градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић обавестио је све суграђане да је завршена је нова фабрика „Лескобегс“ која од понедељка почиње са радом са 120 радника.

„У наредном периоду у зависности од тога како епидемиолошка ситуација буде текла биће запослено још 200, а свечано отварање ће бити уприличено након завршетка ванредног стања и наравно када мере то буду дозволиле,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Одговарајући на питања новинара градоначелник је казао како у Установи за старије и одрасле све добро функционише и да у њој нема оболелих и изнео податак да има 182 корисника, 86 запослених и десет њих који су код куће због хроничних болести.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија