wrapper

Немачка хуманитарна организација АСБ је до сада спровела преко 350 хуманитарних акција на Балкану вредних 175 милиона евра у којима је учествовало преко 120.000 људи којима су реконструисане куће или им је пружана нека нека врста социјалне или финансијске помоћи. У последњих 25 година, ова организација је омогућила да 16.000 људи на Балкану добије кров над главом, док је 3000 породица захваљујући њима започело бизнис.

У сарадњи са локалном самоуправом града Лесковца АСБ је недавно спровела пројекат едукације и преквалификације радно способних припадника ромске националне мањине и одржавања радионица намењених деци за помоћ при учењу и здравственој едукацији.

Данас су представници ове организације боравили у Лесковцу како би обзнанили јавни позив за учешће у програму за доделу пластеника под називом „Директна социо-економска помоћ угроженим породицама у локалним заједницама у Србији“ који ће се финансирати средствима немачког Министарства спољних послова и града Лесковца у укупној вредности од око 17 хиљада евра, са учешћем града од три хиљаде евра за доделу 12 пластеника социо-економонски угроженим породицама на територији града. Реч је о помоћи за коју се могу пријавити лица која имају пребивалиште/боравиште на територији Града Лесковца, а неопходна им је помоћ у циљу побољшања услова живота и испуњавају прописане услове и мерила за избор корисника. Помоћ је једнократна и бесповратна и у појединачном је износу од 1.000 до 1.300 еура, у динарској противвредности.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на прес конференцији казао да ће јавни позив бити отворен 15 дана и објављен на сајту града Лесковца и позвао све заинтересоване грађане који испуњавају услове да се пријаве на јавни позив, додавши да ће надлежни на основу пристиглих пријава одлучити о додели пластеника, и додао:

„Бављење пољопривредом је развојна шанса нашег краја и читаве земље зато су овакви јавни позиви добра прилика да још више подстакнемо наше суграђане да се баве овом делатношћу. Лесковац много улаже у пољопривреду и констатно пружа подршку пољопривредним произвођачима. Од 2013. године утрошено је укупно 216,5 милиона динара на 6300 субвенција за наше пољопривреднике. До сада смо успели да решимо многе проблеме наших пољопривредних произвођача и омогућимо им боље услове рада јер смо у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља инвестирали укупно 250 милиона динара. Радимо на побољшању путне инфраструктуре како би сви грађани безбедно могли да се баве својом делатношћу.“

Гордан Велев, директор организације АСБ у Србији је казао:

„Хвала градоначелнику јер нема много градова и општина које брзо делују, брзо препознају проблем и покушавају да га реше, а уз то имају вољу, жељу и ресурсе да то ураде. Није ово огроман програм, али јесте један диван почетак сарадње, јер АСБ годинама ради са људима на социјалној маргини. Ми се не бавимо запошљавањем, нити развојем бизниса, али истовремено желимо да тамо где подржавамо људе који су на социјалној маргини, покушамо да то буде корак ка избављењу из социјалног стања. Отуд ту пластеници, јер они могу људима да помогну да дођу до додатног прихода, не огромног али за људе који желе да уложе труд и рад то може да продукује на годишњем нивоу неки додатни приход или макар храну за породицу. Желим да се захвалим Граду што не само што учествује финансијски, него што има и знање да касније са тим људима радимо на обукама и да их усмеримо у коју би пољопривредну културу могли да иду и где би могли да најбоље успеју са пластеником који ћемо им доделити.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија