wrapper

Свети Никола је крсна слава коју слави највећи број породица на југу Србије. С обзиром на то да се интензитет епидемије вируса корона не смањује, да је ковид центар константно на ивици попуњености и да се повећава број преминулих и прикључених на респиратор, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и чланови кризног штаба који руководе здравственим институцијама др Александра Николић, др Небојша Димитријевић, др Славиша Божић, др Часлав Недељковић су данас одржали конференцију како би упозорили наше суграђане на ризик који веће окупљање може да изазове. Они су упутили апел да грађани Светог Николу ове године обележе у најужем кругу породице.

Из Завода за јавно здравље су обрађени подаци који су пристигли и ситуације се не мења. Од укупно 267 резултата за град Лесковац из Института за јавно здравље Ниш је 76 резултатa позитивнo. Тренутно се чека 147 резултата за читав Јабланички округ.

Што се хоспитализованих пацијената тиче, тренутно је у Општој болници смештено 200 пацијената (134 из Лесковца), примљено је 19 пацијента а отпуштено 12. Један пацијент је упућен у Клинички центар Ниш, и преминуло троје особа (сви из Лесковца – 85, 67 и 78 година) на кисеонику је 129, а на респиратору шесторо хоспитализованих.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је овом приликом казао:

„Имајући у виду ове податке, као градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације имам дужност да скренем пажњу свим нашим суграђанима да се понашају одговорно зарад добробити и здравља свих нас. Ја ћу личним примером указати на важност физичке дистанце и ове године нећу ићи ни на једну славу код великог броја пријатеља које сам иначе на Никољдан посећивао. Овим не умањујемо вредност православних празника нити пријатељства и поштовање породица које славе, управо супротно, показујемо да за њих бринемо и да им желимо добро. А то је смисао крсне славе. О овој теми сам почетком недеље разговарао са владиком нишким Арсенијем и тада смо се договорили да ћемо, свако на свој начин, утицати на људе да се понашају у складу са тренутном ситуацијом.

И крајем новембра, уочи Светог Аранђела, смо упутили молбу грађанима да не окупљају превише људи овим поводом у кући и већина нас је послушала. Повећани број заражених ипак указује на то да неки грађани нису поштовали мере.“

Градоначелник је истакао да надлежни органи не могу људима да улазе у куће како би проверили број присутних на слави, и да у овој ситуацији кључну улогу има савест и свесност ситуације грађана и следствено одговорно понашање.

„Неугрожавањем свог здравља и здравља наших суграђана помажемо и лекарима и медицинском особљу, али и људима који су у тешком стању, на кисеонику и респиратору, јер здравстени радници могу на прави начин да им се посвете. Ако дође до већег заражавања доводимо читав здравствени систем у опасност али и себе своје ближње јер само они који су били заражени имају праву слику о томе колико је медицинска нега у овом тренутку важна. А посебно они са тежом клиничком сликом.“

Градоначелник је нагласио да смањење контаката значи здравље и безбедност за све људе без обзира на године јер вирус корона јесте најопаснији за лица у средњем добу али може погубно деловати и на младе људе који су потпуно здрави. Он је додао да повећани број заражених узрокује попуњавање свих расположивих места за пацијенте са озбиљним симптомима, како у лесковачкој болници, тако и у нишком клиничком центру.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија