wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и заменица др Јасмина Ранђеловић данас су посетили амбуланту Дома здравља у Манојловцу. Повод данашње посете је додатно упознавање са функционисањем примарне здравствене заштите на територији Лесковца и сагледавање потреба здравствених станица ове установе и пацијената. Том приликом је наглашено да ће амбуланта у Манојловцу, након краће паузе, већ наредног месеца почети да редовно ради у две смене.

Заменица Ранђеловић је данас истакла следеће:

„Пружање здравствене заштите један је од приоритета на који је локална самоуправа усмерена. Зато константно радимо на побољшању квалитета лечења у здравственим установама на читавој територији нашег града. Данас обилазимо амбуланту у Манојловцу у којој гравитира преко 7800 мешана из 14 села. Сваки крај треба да има амбуланту која је функционална и адекватна како би се свим члановима наше друштвене заједнице пружила адекватна здравствена заштита. Направили смо значајне помаке на том пољу. Крајем 2018. године завршена је и отворена амбуланта у насељу Анчики са 14,7 милиона динара, која је растеретила здравствену станицу у којој се данас налазимо.“

Ранђеловић је додала да је захваљујући одличној сарадњи са привредицима, амбуланта у Манојловцу добила нову ограду, а реконструисан је и помоћни објекат и уређен простор око амбуланте и то све донацијом власника ливнице „Витко“ и фирме „Метал комерц“ Витомира Живковића у вредности од 12 хиљада евра. Заменица градоначелника је подсетила и да Град Лесковац има одличну сарадњу са Домом здравља и Општом болницом и да уназад неколико година успешно спроводи акцију превентивних лекарских прегледа са посебним усмерењем на становнике у брдско планинским местима и у зимском периоду и захвалила се радницима Центра за социјални рад који подржавају ове акције.

Директор ДЗ Лесковац се захвалио на данашњој посети и додао:

„Амбуланта у Манојловцу има око 3500 одабраних пацијената, према три лекара који раде овде и то је основни предуслов да ради у пуне две смене. Са начелницом Службе за опшу медицину решили смо проблем недостатка лекара који је настао због одласка појединих у пензију, тако да од марта месеца ова амбуланта креће са редовним радом и у другој смени како би покрила свих 7800 становника који овде гравитирају.“

На крају обиласка градоначелник Цветановић казао је да је од велике важности за примарну здравствену заштиту то што Град Лесковац сваке године издваја 22 милиона динара за одређени број лекара и медицинских сестара, а све због потреба становника, нарочито у местима где нема довољног броја медицинског особља.

„То није наша обавеза, али тај новац издвајамо како бисмо на овај начин решили проблем недостатка. Овом приликом бих се осврнуо и на обавезе Дома здравља које смо наследили од претходног руководства. На добром смо путу да се то реши и желим да кажем да те обавезе неће преузимати град“ – закључио је градоначелник и додао да спајање Дома здравља и Опште болнице у Здравствени центар иде својим током и да ће то бити решено на нивоу читаве Републике.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија