wrapper

Амбасадор Републике Кореје, његова екселенција Хјонг-ћан Че данас је са својим сарадницима посетио Лесковац.

Повод амбасадорове посете Лесковцу је обележавање 30 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Републике Кореје, што је амбасада ове земље обележила кроз разне културне догађаје. Лесковац је после Београда, један од градова у Србији у којем ће бити одржан фестивал „Упознајте Кореју кроз филмове“.

Пре отварања фестивала у Лесковачком културном центру, градоначелник Лесковца др Горан Цветановић приредио је пријем за амбасадора у свом кабинету где је ближе представио град Лесковац и његове најкарактреристичније одлике, док је амбасадор објаснио да је фестивал осмишљен како би се грађанима Србије приближила култура и обичаји Републике Кореје, те да је Лесковац одабран из разлога што је веза између Кореје и Србије постала чвршћа отварањем јужнокорејске компаније „Јура“ баш у овом граду. Амбасадор је пренео позитивне утиске руководства ове компаније о Лесковцу и сарадњи са локалном самоуправом и додао да ће радо присуствовати отварању трећег производног погона. По његовим речима, поучене позитивним искуством у Лесковцу, многе друге корејске компаније су показале интересовање за отварање својих огранака у Србији, односно Лесковцу, па је договорено да ће о томе бити речи у будућности. Било је речи и о евентуалној изградњи четврте фабрике „Јура“ у Лесковцу.

На конференцији за медије, одржаној након састанка у кабинету, градоначелник Лесковца је исказао велико задовољство што је његова екселенција Че посетио Лесковац и захвалио се на томе.

„Посебно ми је драго што се ова посета догађа у години када се обележава тридесетогодишњица корејско српских дипломатских односа. Привредна и економска сарадња између Кореје и Србије је учвршћена отварањем три фабрике, односно производна погона корејске компаније „Јура“ која успешно послује у нашем граду и запошљава око 3000 Лесковчана. Захваљујући успешном пословању ове друштвено-одговорне компаније привредни амбијент у Лесковцу је многоструко унапређен. Коректан однос према запосленима и брига о локалној заједници у којој послује под слоганом „Љубав према човеку и земљи“ је оно што је „Јура“ понела из Републике Кореје. У прилог томе је иде и чињеница да је вредност „Јуриних“ донација здравственим и образовним установама на територији града прелази цифру од 22 милиона динара” – рекао је Цветановић.

Његова екселенција Че на конференцији је казао следеће:

„Ово је прва посета граду Лесковцу, а ова година је јако значајна јер означава 30 година од успостављања дипломатских односа између Кореје и Србије и јако ми је драго што сам ове године имао прилике да посети овај град. Лесковац јесте један од најзначајнијих градова јер имамо овде фабрику Јура, као што знате, и надамо се да ће то да ојача односе између Лесковца и Кореје. Данас сам са градоначелником имао прилике да разговорам о томе какво је тренутно стање у Јури и како ћемо наставити сарадњу. Волео бих да грађани Лесковца кроз ове филмове боље упознају нашу културу. До сада смо сарађивали на економском, кулурном и политичком нивоу и надам се да ћемо наредних 30 година више сарађивати него ових протеклих 30.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија