wrapper

Данас је у кабинету градоначелника Лесковца приређен пријем за амбасадора Краљевине Белгије Кунрада Адама који трећи пут борави у Лесковцу и коме је тада уручена награда "Пријатељ стрипа".

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је пожелео добродошлицу господину Адаму и рекао:

"Подсетићу вас да су 2019. године наша дивна деца из Лесковца представљала Белгију на такмичењу „Србија у ритму Европе“. Захвалио бих се екселенцији на великој и искреној подршци коју смо тада имали. Исте године сам имао ту част да заједно са његовом екселенцијом отворим 21. Балканску смотру младих стрип аутора, када је био оборен светски рекорд по броју учесника. Сигуран сам да ће и текуће године ова манифестација надмашити сва наша очекивања, што видим да професор Стојановић потврђује.

У вези са тим дешавањем је господин Адам и данас са нама. Као уводна активност која претходи званичном отварању овогодишње Смотре које је планирано за 24. јун, господин Марко Стојановић ће уручити екселенцији награду „Пријатељ стипа“ због подршке на пољу стипа и уметности стрипа у нашем граду и унапред екселенцији честитам на заслуженој награди, а професору Стојановићу на креативној идеји и успешбој едукацији младе популације која вас успешно прати.

Задовољство ми је што смо вас угостили данас, на Светски дан музике, зато смо пријем организовали овде у Кабинету, иако то дуго не радимо, јер се у Свечаној сали одржава концерт у организацији наше Музичке школе „Станислав Бинички“. Подсетићу је тачно пре три године, у хали Партизан, Немања Радуловић одржао фантастичан концерт и драго ми је да баш на такве датуме ми имамо госдте у нашем граду. Хвала вам још једном на посети и на свему што сте учинили како би се Лесковац и Србија повезали са Вашом земљом и Вашим народом. Желим вам много успеха у даљем животу и раду и драго ми је што сте овде са својом породицом. Већ почетком месеца ћу као председник СКГО-а посетити Вашу земљу и бити у Бриселу да би у име те организације говорили о свему што Лесковац и остали градови раде на путу ка Европској унији.“

Амбасадор Краљевине Белгије, његова екселенција Кунрад Адам, се захвалио на гостопримству и казао:

„Тако је, трећи пут сам овде што није случајност. Чињеница да је позиција Лесковца од стратешког значаја и да кроз ваш град пролази пут који спаја европске земље и надам се да ће Лесковац бити центар Европе, чему и тежите. Импресиониран сам чињеницом да ћете као председник СКГО-а представљати Србију у Бриселу.

Задовољство ми је што сам поново у Лесковцу и драго ми је што сте поменули све разлоге збох којих сам долазио. Захваљујем Марку који ме је позвао да дођем раније, иако смотра почиње 24. јуна јер нисам у могућности да тада дођем. Стрипови су веза између нас и Лесковца, а захваљујући Марку Лесковац је главни град стрипа у региону, и препоручио бих Вам да посетите Музеј стрипа када боравите у Бриселу. Почастован сам наградом, и то је награда за читаву Белгију.“

Након говора о култури амбасадор је говорио о привредној сарадњи Лесковца са Белгијом и нагласио да је то најважнији разлог посете и казао да је посетио компанију Лескобегс коју је купила белгијска фирма Блокс и нагласио да је важно да белгијске фирме виде Лесковац као потенцијални град за улагање и рекао да ће ова компанија убудуће запослити 300 људи.

Амбасадор је казао како је добио награду за економско оснаживање жена и казао да у поменутој компанији има 70% жена што га посебно радује.

„Ја сам провео неколико сати у компанији Лескобегз и верујте ми да носим само позитивне утиске. Тако да када нас посети неки потенцијални инвеститор из Белгије, ја га усмерим на неке компаније које имају добро искуство овде у Лесковцу, односно у другим деловима Србије. Имамо људе попут вашег градоначелника који показује да је тај контакт очи у очи најважнији и захваљујући посети коју ће он имати у Бриселу, људи из Белгије ће чути за Србију, чуће за Лесковац, а опет морамо да радимо на томе да више људи из Белгије долази у Србију како би се те везе још више учврстиле, “ - а након тога додао да има намеру да проба и ужива у чувеном лесковачком роштиљу.

Maрко Стојановић је, уручивши награду „Пријатељ стрипа“ господину Адаму објаснио да се то признање додељује особи која није из света стрипа, али која својим деловањем помаже стрип и додао да награду од 2019. године додељује трочлани међународни жири из БиХ, Хрватске и Бугарске, испред фестивала Балканска смотра младих стрип аутора. Објаснио је да је амбасадор овогодишњи добитник те награде јер су из сарадње произишле бројне ексклузивне изложбе, као и да се тренутно у Народној библиотеци налази изложба која ће бити отворена у суботу која ће по први пут у Европи бити приказана овде у Лесковцу.

„Ова награда се зове пријатељ стрипа, али може и да се зове пријатељ Лесковца.“

Он је додао да је ово 25 година Балканске смотре, иако је ово 24. по реду, јер 1999. године није одржана из добро познатих разлога, и навео да је ово велики јубилеј за њих, да не би успели без огромне подршке града Лесковца која никад није изостала и због тога се захвалио градоначелнику и додао да имају подршку и од стране Министарства културе и информисања.

„Ове године смо оборили рекорд, имамо 3046 учесника из 82 земље са 6 континената, водећи светски стрип теоретичар, Британац је потврдио да такав фестивал не постоји нигде на свету са толиким бројем учесника и са толиким бројем земаља и каже да смо половину земаља света укључили, остаје нам још пола, тако да ћемо имати шта да радимо у наредних 25 година. “

Градоначелник је поклонио амбасадору Адаму и Марку Стојавновићу ново издање монографије „Хероји и неимари“ у којој се налазе имена најупешнијих људи у Србији.

Градоначелник је данас казао да је боравио у Луксембургу као председник ФЕКА за Србију и да је тада приликом преговора са председником ФЕКА за Европу који је из Шведске и осталим члановима постигао договор да се Скупштина ове организације следеће године одржи у Лесковцу иако је идеја била да се тај догађај одржи у Колумбији.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија