wrapper

“Велико ми је задовољство да кажем да је Град Лесковац оснажио, са новим чланом Српске академије науке и уметности, сарадњу са највишом научном и уметничком установом у Републици Србији.

У историји дугој 177 година, Српска академија наука и уметности броји 1468 редовних, дописних, почасних, иностраних и чланова ван радног састава. Међу њима је било нобеловаца, српских и светских научника, великана као што су: Никола Тесла, Михаило Пупин, Јован Цвијић, Иво Андрић, а од недавно, део ове академске елите је и редовни професор Технолошког факултета у Лесковцу, Влада Вељковић, наш драги суграђанин. Од укупно 37 дописних чланова који улазе у радни састав САНУ, један од чланова је из нашег града," - нагласио је градоначелик, др Горан Цветановић на почетку свог обраћања.

У посети Кабинету градоначелника данас су били председник огранка САНУ у Нишу, академик Нинослав Стојадиновић, Љубиша Николић, декан Технолошког факултета у Лесковцу и нови дописни члан Српске академије науке и уметности и професор на Технолошком факултету, Влада Вељковић.

Нинослав Стојадиновић рекао је да није очекивао да ће њихов долазак у град Лесковац привући такву медијску пажњу и захвалио се градоначелнику на лепим речима и истакао да су Град Лесковац, Технолошки факултет и Универзитет у Нишу добили новог дописног члана, Владу Вељковића. Академик Стојадиновић овом приликом нагласио је да су чланови САНУ-а доминантно из Београда и да је ово позитиван преседан да је Лесковац добио дописног члана САНУ-а.

На овај начин, Лесковац је постао богатији за још једног члана једине установе која представља Републику Србију у међународним удружењима државних академија. Лесковац разматра стање у области науке и уметности у Републици Србији и подстиче унапређење науке и уметности, и надамо се да ће се наша сарадња наставити и да ће број чланова из Лесковца, који је расадник образованих, паметних, школованих, талентованих и успешних људи, имати позитиван тренд у будућности.

Декан Технолошког факултета проф. др Љубиша Николић истакао је да му је велика част и да је веома поносан што је управо за време његовог мандата професор Вељковић примљен у Српску академију наука и уметности, додавши да иза успеха професора Вељковића стоје деценије рада.

Градоначелник је овом приликом подсетио да је Град Лесковац Октобарску награду доделио академику Јовану Хаџи Ђокићу, члану САНУ-а и да су 4 Лесковчанина декани факултета Нишког универзитета.

Професор доктор Влада Вељковић, захвалио се градоначелнику коју му је посветио поводом његовог пријема у САНУ. Захвалио се академику Стојадиновићу на кандидатури и уоченим резултатима и свима који су подрежали овај предлог.

Градоначелник др Горан Цветановић овом приликом истакао је да ће се од наредне године из буџета Града Лесковца издвајати по 500 хиљада динара за Огранак Српске академије наука и уметности у Нишу, док је академик Стојадиновић поручио да ће Лесковцу бити понуђен пројекат из области економије у којем ће као сарадник учествовати Милица Ристић докторанд треће године Економског факултета у Нишу.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија