wrapper

Заједничким новогодишњим концертом који су вечерас одржали у лесковачком Народном позоришту, ансамбли „Абрашевић“ из Лесковца и „Иво Лола Рибар“ из Београда одушевили су публику.

Наизменичним извођењем игара из Врања и источне Македоније, из Неготинске крајине, Пирота, шокачким и играма војвођанских Цигана, два ансамбла приредили су вече за памћење.

“КУД Абрашевић основан је далеке 1905. године, ушли смо у 101. годину постојања. Имао је прекиде у време балканских ратова, Првог светског и Другог светског рата и од 2009. до 2014. године, када уопште није наступао, а вечерашњи наступ је први велики и значајни наступ после дуже паузе”, рекао је Братислав Станисављевић, руководилац лесковачког Абрашевића.

 Нешто раније приређен је пријем за представнике два друштва у кабинету градоначелника Лесковца Горана Цветановића.

„Постојање једног оваквог ансамбла је од велике важности за град. Пре свега јер омогућава да наша деца стекну знање о народној традицији и свом народу. Поред тога, то  је једно окружење у којем се васпитање деце употпуњује са вредностима које подразумевају тимских дух, марљивост, одговорност – рекао је градоначелник Цветановић.

„Онај који је једним својим потписом пре пар година угасио КУД Абрашевић, направио је злочин према култури и традицији Лесковца која је са овим културно-уметничким друштвом негована још од 1905. године – казала је Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

“Абрашевић” од 2014. године функционише као ансамбл народних песама и игара при ЛКЦ-у.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија