Одштампајте ову страницу

Историјски архив Лесковац је данас у галерији Лесковачког културног центра  прославио 65 година постојања и успешног рада.

Локална самоуправа препознаје значај културне и просветне делатности ове институције у коју је у садејству са Министарством културе и информисања уложено 14,5 милиона динара. Архив располаже са 506 фондова и збирки у дужини од два и по километара архивске грађе, која се брижљиво чува захваљујући модерној опреми коју је град донирао попут скенера, апарата за влагу, а финансиран је и пројекат Микрофилмовања.

Директорка Историјског архива Лесковац Марија Лазаревић се захвалила Локалној самоуправи на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем, Министарству културе и информисања и Архиву Србије јер су део тима који се бори и подржава културу града.

„Данас настојимо да се развијемо у складу са модерним архивистичким токовима, према прописаним законским регулативама, а у правцу којим иде савремена архивистичка струка. Резултати до којих смо дошли у годинама рада који су иза нас вредно су поштовани. Овог јубилеја Историјског архива не би било да није њених радника. Они су били и јесу темељ континуираног напретка наше установе. Данас је Архив ефикасна и модерна установа културе и у свом раду примењује високе стандарде бриге за заштиту архивске грађе подижући свест о њеном значају за историју града Лесковца, његове околине и ширег региона данас и у будућности.“

У име Архива Србије обратила се Вера Филиповић и пренела поздраве и честитке директора Историјског архива Србије Мирослава Перишића, те истакла да је Историјски архив једна од најбољих институција заштите међу архивима у Републици Србији.

На крају се обратио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић који је честитао јубилеј и додао:

„Историјски архив је од великог значаја за један град. Због вредне архивске грађе и због његове културне и просветне делатности, Историјски архив има значајно место у културном животу наше средине.

Историја је учитељица живота. Један народ је одређен својом историјом, зато је морамо чувати, неговати и сећати је се, да бисмо на тим темељима, и стубовима садашњости изградили светлу будућност.“

Галерија слика