wrapper

Конститутивна седница Скупштине града Лесковца одржана је данас, због тренутне епидемиолошке ситуације, у сали Народног позоришта.

 

Др сци. мед. Горан Цветановић је по четврти пут изабран за градоначелника Лесковца након што су му одборници у Скупштини града дали поверење. Функцију заменика градоначелника у наредне четири године обављаће др Ана Јанковић - Стојановић.

За председника Скупштине поново је изабран мр Александар Ђуровић, за његовог заменика Оливер Антанасијевић. Секретар Скупштине ће бити Зоран Вукашиновић, док ће његов заменик бити Владимир Бранковић.

На данашњој седници изабрани су и чланови Градског већа. Поред градоначелника и његовог заменика наредне четири године Градско веће ће чинити:

Бранкица Стаменковић, магистар географије, Срећко Стаменковић, дипломирани инжењер информационих технологија и докторанд из области електротехничког и рачунарског инжењерства, Слободан Глишић, доктор наука технолошког инжењерства, Стефан Китановић, мастер економиста, Милош Илић, дипломирани инжењер грађевине, Љиљана Илић, економиста у пензији, Јована Тасић, дипломирани економиста, Александра Ђорђевић, мастер економиста и докторанд Економског факултета у Нишу, Маја Валчић, дипломирани фармацеут и докторанд Технолошког факултета, Александра Миловановић, доктор медицине и Јована Ивановић, мастер економије.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у оквиру тачке за избор градоначелника представио резултате рада у претходна два мандата и говорио о плановима за наредне четири године. 

Пројекти и промене који су иницирани у претходних неколико година о којима је градоначелник говорио су бројни: реконструкција и енергетска санација објеката великог броја васпитно-образовних институција, затим бројна улагања у спортску инфраструктуру, покретање Зелене зоне довођењем британске компаније Аптив пакард и отварање великог броја радних места у фирмама попут Јуре, Џинсија, ВНБ Нитинга, Фалке, Аутостоп, Терастил, Капитол парк итд.

„Повољно пословно окружење стварамо и константним опремањем комуналне инфраструкруре. До сада је санирано, рехабилитовано и изграђено преко 62 хиљада метара саобраћајница и за те намене из градског и републичког буџета дата сума од преко милијарду и триста милиона динара. Поменућу само неке које важе за крвотоке града: Млинска улица, улица 28. марта, Светоилијска улица...

Кружни ток на раскрсници у насељу Солидарност, улица Сретена Гичића у Братмиловцу, улица Жикице Јовановића Шпанца, улица Бранка Крсмановића, главна улица у Бобишту, као и улице у Печењевцу и Злоћудову, пробијена је улица Топличког устанка, реконструисано је седам улица у центру града , Општински пут – Јашуњски манастири, шест и по хиљада метара део пута Мирошевце – Славујевце, Раданска и улица Сутјеска, Радничка и Влајкова улица, саобраћајнице у Зеленој зони, улица Боре Пешића, улаз у Грделицу, пут од Лесковца до Власотинца инвестиција од 283 милиона за 6500 метара која је при крају. Поменући и пут Лесковац- Печењевце – Брестовац око 8000 метара, улица изнад Основне школе „Аца Синадиновић“ у Предејану, улица 22. дивизије у насељу Анчики, Подгоричка итд. Читав наш крај је постао једно велико градилиште у последњих неколико година о чему сведочи и податак републичког завода за статистику да се тренутно највише гради на југу и југоистоку Србије. Поред уређења саобраћајница за Лесковац и читав јужни крај земље од великог је и јужни крак Коридора 10. Ова деоница дуга 26,3 км који пролази кроз Грделичку клисусу са 30 мостова, два тунела, вреди 400 милиона евра. Модернизована је и пруга Винарце-Ђорђево,“ рекао је градоначелник и додао да је у минулом периоду урађена и реконструкција зграда Центра за социјални рад са 44 милиона динара, затим Установе за одрасла и старија лица са 62,2 милиона, објекат Народног позоришта са 64 милиона динара, изграђен нови пијачни комплекс са 124 милиона динара, пројект који је награђен.

Он је нагласио да се приводе крају радови на изградњи водопривредног објекта на Туловској реци, да ће у предстојећем периоду бити реализован пројекат „Управљање отпадним водама на територији града Лесковца“ у вредности од преко 26 милиона евра, централног градског трга у који ће бити уложено 223 милиона динара, као и завршетак реконструкције Опште болнице Лесковац вредне 21 милион евра.

Посебну пажњу у експозеу градоначелник је посветио плановима које ће са својим тимом реализовати у предстојећем мандату. Између осталог рекао је да ће у наредне четири године бити завршене:

„Реконструкција државних путева на територији града Лесковца и реконструкција градских саобраћајница које се поклапају са државним путевима са циљем измештања транзитног саобраћаја из градског језгра - Булевар Николе Пашића, улица Раде Жунића, пут Лесковац – Вучје, реконструкција и изградња општинских путева на територији града Лесковца, изградња саобраћајница - Масариков трг, Косовских јунака, наставак улице Дубочица и др. након решавања имовинских односа, реконструкција и рехабилитација градских саобраћајница - Лепше Стаменковић, Јужноморавских бригада, Девет Југовића, Благоје Николића, Петра Момчиловића, Лесковачког одреда, Владе Ђорђевића, Максима Ковачевића, Воје Николајевића, Југ Богданова, Бранисава Нушића, Ђорђа Лешњака и др., изградња примарне и секундарне водоводне мреже у северном делу града – Печењевце, Чекмин, Липовица, Брестовац, Кутлеш, Драшковац, Шарлинце, Међа, Доње Бријање, изградња примарне и секундарне водоводне мреже у источном делу града, уређење централне градске зоне - реконструкција и санација пешачких површина и тротоара. Планирана улагања у путну инфраструктуру у периоду од наредне четири године износе преко милијарду и шесто милиона динара. Тим улагањем планирамо да изградимо и реконструишемо 110 километара путева.

Наставиће се и изградња водоводне мреже на територији Лесковца. Приоритети које је ЈКП Водовод издвојио су: Изградња водоводне мреже од Живкова до Липовице, реконструкција водоводне мреже у улици Воје Николајевић у граду Лесковцу, изградња резервоара у Печењевцу са доводним цевоводом. Укупна вредност ових планираних инвестиција износи око 70 милиона динара, док у наредне четири године у водоводну и канализациону мрежу планирамо да уложимо преко милијарду и 400 милиона динара.

У циљу побошљања услова живота свих житеља Града Лесковца у наредном периоду путем ЈКП „Топлана“ планира се следеће: Реконструкација котларнице „Дубочица“; реконстукција дела топловода у систему „Дубочица“; реконстукција топлотних подстаница; увођење SCADA система, даљинског грејања, и повезивање свих подстаница; уградња гасног котла снаге 11 MW у котларници „Црвена Звезда“ са пратећом опремом. Планирано инвестирање за наведене пројекте износи 420 милиона динара.

Наставићемо и до сада успешно осавремењивање опреме јавно комуналних предузећа Комуналац, Грделица и Водовод како би своје услуге обављали на што вишем нивоу а све зарад добробити наших суграђана.“

Градоначелник Цветановић је најавио и нова улагања у школске објекте, изградњу вртића у насељу познатом као „Стара сточна пијаца“ као и доградњу вртића у Вучју, Грделици и Братмиловцу и вртића „Наше дете“. Градоначелник је најавио наставак улагања у здравство, социјалну заштиту и подршку младим талентима и реализацију инфраструктурних пројеката у ромском насељу и свим месним заједницама.

Цветановић се поред успешних пројеката осврнуо и на грешке у претходном мандату уз констатацију да уколико неко не прави грешке вероватно није ни радио и подвукао да ће се Лесковац бавити проблемом решавања дуговања Апотекарске установе и што пре покренути пројекат постављања ЛЕД осветљења на територији читавог града.

„Када нешто радите или говорите из срца то се осети јер сви ми живимо за бољи Лесковац. Пробаћемо да неуморно радимо сваког дана, викендима, празницима због тога што имамо обавезу према нашим суграђанима. Све инвестиције, сви километри путева, сваки квадрат новоизграђених објеката, свака награда, машина и фабрика је мртво слово на папиру без људи. Наши грађани су покретач овог града и зато ћемо наставити да се боримо за бољи живот сваког појединца нашег друштва“ завршио је свој експозе на данашњој седници градоначелник.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија