wrapper

Пројекат Управљања отпадним водама града Лесковца један је од најзначајнијих и најтежих пројеката који се тренутно изводе у граду. Како се радови на колектору и постојењу, двема компонентама овог пројекта, изводе задовољавајућом динамиком њихов завршетак се очекује ускоро и то је био повод да градоначелник Лесковца др сци. Мед. Горан Цветановић данас обиђе ове радове.

"Прво је изграђена Линија воде са 10,4 милиона евра, тренутно се изводе радови на изградњи Линије муља вредни 497,5 милиона динара где је изведено преко 95% радова. Што се тиче градског колектора, пројекат је вредан 464 милиона динара и гради се у дужини од 5150 метара. Данас смо овде зато што се гради последњих 50 метара што ће бити завршено у току текуће недеље. Већ смо на колектор прикључили Зелену зону, а када завршимо ових 50 метара остаје нам да прикључимо део који је ишао кроз Богојевце и Братмиловце који је 2010. године блокиран због поплава и тада ћемо имати комплетну мрежу“ рекао је данас градоначелник показујући фотографије старог и новог колектора.

"По пројекту размак између старог и новог колектора је требало да буде минумум пет метара, али на неким местима то није па смо морали да их вештачки одвојимо и да постојећи простор између њих асфалтирамо. Сада нас очекује шест месеци испитивања и снимања новог колектора најсавременијим камерама јер у њему не сме бити ни мало воде. Радови на изградњи Линије муља и Колектора биће завршени до краја године, а читав систем стављен у функцију до краја 2021." - закључио је градоначелник и захвалио се надлежнима на труду који су уложили у овај значајни пројекат.

Будимир Стојиљковић руководилац пројекта изградње градског колектора је нагласио да су послови на овом пројекту изискивали пуно времена, труда, енергије и ангажовање много лица да би све текло својим током.

"На пројекту је било ангажовано пуно запослених у Градској управи. Велики труд је изискивала и експропропријација земљишта за коју је град Лесковац само у последњих неколико месеци извојио преко 40 милиона динара.

Након обиласка радова на колектору у Навалину градоначелник је обишао и Постројење за пречишћавање отпадних вода где је Маја Милошевић Милојић руководилац Јединице за имплементацију истоименог пројекта казала да се тамо тренутно асфалтирају интерне саобраћајнице друге фазе постројења Линије муља.

"Врло смо близу реализације пројекта. Оно што нас у наредном периоду очекује је обезбеђивање предуслова за рад Линије муља, а то је вишак муља из Линије воде који ће се створити од отпадних вода које ће доћи преко колектора. Потребно је да колектор и Линија воде раде шест месеци да би се добио муљ."

Срђан Филиповски представник надзорног органа фирме Бео Хидро се захвалио градоначелнику и свим надлежнима без чијег се ангажовања не би успешно спроводили радови. Филиповски је додао да ће радови комплетно бити изведени у наредних месец дана када ће почети тестирање, односно суве и мокре пробе. Т

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија