wrapper

Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца је на данашњој седници донео одлуку да се ванредна ситуација на територији града Лесковца продужи на још 14 дана.

У оквиру прве тачке дневног реда др Александра Николић в.д. директора Завода за јавно здравље изнела је епидемиолошку ситуацију на основу које је процењено да је ситуација у Лесковцу након неповољне прелази у несигурну.

„За посматрани период од 27.07. до 09.08. регистрован је пад броја новозаражених лица од Ковида 19 у односу на период од 13.07. до 26.07. за 140 случајева. Број пацијената на болничком лечењу се смањује, као и број прегледа у Ковид амбуланти и тестирања.“

„Укупно од почетка епидемије на територији округа је потврђено 1557 случајева Ковида 19, од тога: град Лесковац 1239, општина Власотинце 156, Лебане 79, Медвеђа 44 лица, Бојник 33 и Црна трава 6 лица,“ – додала је Николић.

Говорила је и о ситуацији у Установи за одрасле и старије:

„Од пријаве епидемије од Ковида 19 у Установи за одрасле и старије, дана 24. јула, свакодневно се спроводе све мере и то: преглед свих корисника на симптоме репсираторне инфекције које указују на Ковид 19, лечење пацијената, надзор над свим зонама у карантину, дезинфекција и тестирање корисника и запослених према индикацијама. Контролни брисеви из црвене зоне показали су да је код 30 корисника и 17 запослених налаз на корона вирус негативан.“

По овој тачки дневног реда за реч се јавио директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић који је говорио о стању у Ковид болници.

„На данашњи дан се у Ковид болници налази 77 пацијената. Примећен је лагани пад хосипитализованих пацијената, од 160 сад смо дошли до броја 77, 31 лице је још увек на кисеонику, док је ноћас једно лице превезено за Ниш. Служба за физикалну медицину је тренутно празна, и данас ће бити испражњена и служба болести зависности, остаће пацијенти на одељењу психозе. У наредном периоду нећемо затварати Ковид болницу, особље и зграде ће бити у приправности, јер је ситуација у граду несигурна.“

Директор Димитријевић је на данашњој седници истакао да је, у договору са Министарством, отворено и Ковид породилиште у циљу заштите осталих пацијенткиња и беба, као и заштите особља. Он је додао да је отворена и хирушка сала за Ковид позитивне пацијенте и напоменуо да се, још увек, раде само хитни случајеви и оператива.

У оквиру друге тачке дневног реда усвојене су мере чијом применом би требало спречити ширење заразне болести Ковид 19 на територији града Лесковца за период од 10.08. до 24.08.2020. године, у складу са Законом о зашитити становништва од заразних болести и Уредбом Владе Републике Србије о мерама за спречавањ и сузбијање заразне болести Ковид 19.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија