wrapper

Ванредна ситуација на територији града Лесковца је уведена 13. јула због повећања броја заражених од заразне болести Ковид-19. Од тада је два пута продужавана, број оболелих се значајно смањио тако да је на основу свакодневног праћења резултата тестирања, надлежна здравствена институција Завод за јавно здравље Лесковац предложила Градском штабу за ванредне ситуације да се ова одлука укине.

Тим поводом данас је одржана 39. седница Градског штаба на којој је у оквиру прве тачке дневног реда др Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље, је поднела извештај о епидемиолошкој ситуацији у Лесковцу рекавши да је на основу праћења броја потврђених случајева Ковид-19, као и показатеља у претходне две недеље дошло до побољшања епидемиолошке ситуације. „За посматрани период региструје се пад заражених лица. Тренд пада на болничком лечењу се наставља, проценат попуњености капацитета у ковид болници се кретао од 42,73% до 10%, а број прегледа у ковид амбуланти се смањује за 45,6 %. Од пријаве епидемије у Установи за одрасле и старије, контролна узорковања корисника и запослених у периоду од 19-21.08. су показала да је код 75 корисника и 86 запослених налаз на корона вирус негативан, због чега су се стекли услови да се у једном делу установе успостави редован режим рада, док ће други део и даље остати у карантину до изласка негативних налаза код осталих корисника.“

Она је додала да је од почетка епидемије на територији града Лесковца регистровано 1259 случајева SARS-COV-2.

Друга тачка дневног реда на овој седници била је предлог Закључка Градског штаба за ванредне ситуације градоначелнику града Лесковца да укине ванредну ситуацију на територији града због побољшања епидемиолошке ситуације са предлогом остајања на снази мера и препоруку Владе Републике Србије за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19.

По овој тачки дневног реда јавио се градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић који је казао да је у последња 24 часа стигло 99 резултата за град Лесковац из лабораторије Института за јавно здравље Ниш и да ниједан од њих није позитиван.

„У протеклих недељу дана на територији града Лесковца је регистровано 6 новооболелих што је велики помак с обзиром на резултате анализа од пре месец дана када је било много више оболелих.

Што се хоспитализованих пацијената тиче, тренутно је у Општој болници смештено 19 пацијента, било је два пријема и један отпуст. Ниједан пацијент није упућен у Клинички центар Ниш, није било смртних исхода, на кисеонику је 10 хоспитализованих.

Све нас радује што број заражених стагнира и што је увођење ванредне ситуације дало очекиване резултате. Оваква, за сада, повољнија епидемиолошка ситуација, свакако не би требало да нас поколеба и никако не треба да се у потпуности опустимо и заборавимо колико вирус корона може да буде опасан и колико се брзо и лако шири.“

Иако се ванредна ситуација укида постоје неки прописи који се и даље морају поштовати. И даље остају на снази Члан 2 и Члан 7а који Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 коју у целости можете погледати ОВДЕ.

На основу данашње одлуке Градског штаба за ванредне ситуације биће неопходно да се на јавним местима у затвореним просторима и даље носе заштитне маске и да се поштује физичка дистанца од најмање 1,5 метар. То значи да и даље на свака 4 м2 може бити присутно једно лице. И даље је неоходно да се носе заштитне маске у јавном превозу.

Што се одржавања јавних културно-уметничких догађаја тиче, у затвореном простору је дозвољен боравак највише 500 особа и између два посетиоца мора да остане једно празно место, на отвореном је такође дозвољено окупљање највише 500 људи са обавезном физичком дистанцом од 1,5 метар.

Више не важи забрана окупљања више од 5 лица, на једном месту може боравити више особа, али уз поштовање прописаног одстојања, угоститељски објекти могу да раде као и пре увођења ванредне ситуације уз редовну дезинфекцију и поштовање физичке дистанце.

Од данас ће бити отворени биоскоп, позориште, грађани Лесковца ће моћи да иду на концерте и утакмице, библиотеке, али уз поштовање мера понашања које су јасно дефинисане и могу се наћи ОВДЕ.

Градски штаб је усвојио препоруку министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о успостављању рада дневних боравака за децу и младе са сметњама у развоју уз стриктно поштовање епидемиолошких мера.

odluka o ukidanju 

info 1

info 2

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија