wrapper

Данас је у парку у центру Предејана одржана церемонија откривања споменика посвећеног Драгану Павловићу Пелагији, човеку који је деценијама важио за омиљеног од Владичиног Хана до Грделице, који је изненада преминуо марта 2020. године. Споменик Драгану Павловићу подигнут је захваљујући средствима породице и пријатеља, у Предејану, родном месту за које се здушно борио и које никада није заборавио. Пре минута ћутања споменик су заједно открили Драганова супруга Марина Павловић и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, након чега је уследило полагање венаца.

Сви који су познавали Драгана Павловића описивали су га као великог заљубљеника у Предејане, који је често показивао и своју несебичну, хуману и добротворну страну. Поред великог успеха, Драган је пре свега био човек великог срца, хуманиста, донатор, пријатељ спорта и ктитор цркве “Св. Архангел Гаврило”. Већи део живота провео је у Русији, али никада није заборавио своје родно место. Због свега што је за живота урадио за Предејане, месна заједница је покренула иницијативу да се у парку у центру овог места Драгану Павловићу Пелагији подигне споменик. Најгласнији заговорници ове идеје били су Драганов пријатељ Зоран Стојановић и рођак Зоран Павловић који се обратио скупу:

“Овај споменик је радио професор Здравко Јоксимовић са Факултета за ликовну уметност из Београда, а излила га је уметничка ливница Станишић из Новог Сада, имамо успомену на Драгана Павловића који је много тога чинио за све нас током свог живота.”

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је као искрени пријатељ и велики поштовалац лика и дела Драгана Павловића Пелагије учествовао у подизању овог споменика. Овом приликом рекао је:

„Све раднике, све становнике Предејана је сматрао својима и та љубав и приврженост су га мотивисали да угоститељски посао, иако му није био примарни, ради са много посвећености и успеха.

Његовом заслугом ово предузеће постало је једно од десет најуспешнијих на југу Србије. Стога је Драган Павловић 2008. године одликован Октобарском наградом града Лесковца – Медаљом, а 2020. године, када нас је изненада и прерано напустио, постхумно му је поново припало ово признање.

Дужни смо да га се сећамо, да чувамо успомену на човека који је био прави пример хуманости, локалпатриота, али пре свега посвећен супруг, отац и пријатељ. Нека му је вечна слава и хвала!“

Супруга покојног Драгана Павловића у свом обраћању је казала:

"Данас је значајан дан за нашу породицу, одазвали су се грађани Предејана, Лесковца, Београда, пријатељи, блиски људи, и сада откривамо споменик Драгану Павловићу. Драган је био мој муж, отац наше деце, деда три дивне унуке, да би учествовали на пвом догађају мој отац и брат су дошли из Казахстана, наша бројна породица је захвална што чувате успомену на Драгана, човека из Предејана. Ова прелепа земља, југ Србије подигла је достојног грађанина, толико људи ми је причало о његовој помоћи и несебичности, његов живот је пример чињенице да особа отвореног срца може много постићи."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија