wrapper

Светски дан уха и слуха је годишњи глобални догађај који позива на акцију за решавање проблема са оштећењем слуха и сродних проблема. Обележава се 3. марта од 2007. године са циљем да се подигне свест о губитку слуха, посебно проузрокованим буком, као и да се промовише нега уха и слуха на нивоу заједнице и националном нивоу. Оштећење слуха може се јавити код људи свих старосних доба. Ово стање је невидљиво, али његове последице за појединца су далекосежне.

Према подацима Светске здравствене организације, особе са оштећеним слухом чине више од 10% светске популације. Наиме, данас се са проблемима са слухом бори око 360 милиона људи, а упозорења научника су да је чак 1,1 милијарда људи старосне доби од 12 до 35 година изложена опасности од губитка слуха, не у познијим годинама, већ много раније. Међутим, већина тих проблема може се брзо и једноставно решити превенцијом и раном дијагностиком. Откривање у раном детињству је изузетно важно због будућег развоја говора и језика, а пет од 1000 деце рођено је глуво или са оштећењем слуха. Код једне трећине људи старијих од 65 година слух је оштећен, а процењује се да ће делимични губитак слуха погодити 40% људи старијих од 60 година.

Данас смо сви, посебно деца и млади људи, стално изложени буци и то често опасној буци која може значајно утицати на оштећење слуха. Гласне пројекције у биоскопским салама, концертима, спортским догађајима, угоститељским објектима, разним приредбама на отвореном, чак и у великим трговинским центрима, улична бука и прегласно слушање музике захтевају смањење јачине звука на нижи ниво који је за све нас пријатнији и прихватљивији. Музика коју свакодневно слушамо, једна је од најмање познатих, али најопаснијих, такозваних ,,убица слушних ћелија“. Доказано је да бука од 85 db током осам сати, временом узрокује губитак слуха, док је на уређајима, као што су слушалице, које користимо много већа јачина (обично више од 100 db).

Практични савети за очување слуха су: Пазите да се не излажете звуку вишем од 85 db; Ако ипак морате бити изложени буци, сваких 15 минута направите „тиху“ паузу; Користите производе за заштиту слуха - можете их купити у апотеци; Ако слушате музику преко слушалица, не појачавајте звук; Немојте стајати близу звучника или појачала звука; Не возите аутомобил пуном брзином са отвореним прозором; Ако возите мотор, обавезно заштитите уши; Одмах санирајте инфекције уха; Ако приметите губитак слуха који ствара тешкоће у свакодневном животу или ако имате болове у уху - обратите се лекару!

Градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић овом приликом поручује да је у свим нашим животним фазама, комуникација и добро здравље слуха оно што нас повезује једне са другима и позива на солидарност са особама које се суочавају са овим проблемима.

Проверите слух! Мобилна апликација за проверу слуха коју препоручује Светска здравствена организација: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hearxgroup.hearwho

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија