wrapper

Српска православна црква данас обележава Младенце, празник који славе супружници у првој години брака, тачније младенци који су се венчали после 22. марта прошле године.

Овај празник се обележава у помен на страдање Светих четрдесет мученика севастијских.

Сви ови мученици били су младићи, војници римског цара Ликинија. Кад су настали поновни прогони хришћана, четрдесет њих није хтело да се одрекне Христа.

Наређено је да се каменују, али су се каменице враћале и погађале оне који су их бацали. Римски војвода је од беса наредио да они буду погубљени 320. године. С обзиром на то да је реч о младићима, народ је тај дан узео као празник на који млади супружници у дому примају госте, који им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог живота у брачној заједници.

За овај празник који се сматра и почетком пролећа, везују се неки од најлепших српских обичаја, попут мешења четрдесет колачића са медом који се називају младенчићи. Ови колачићи симболизују дуг, срећан и сладак живот.

„Ванредне мере уведене због корона вируса утицаће на традиционално обележавање овог празника јер је наш начин живота и све оно што смо узимали здрави за готово промењен из корена. Нажалост бројни гости и свечани ручак ће изостати у многим домовима, што је још један разлог више да сви заједно дамо свој лични допринос борби против ове заразне болести како бисмо што пре повратили стари начин живота када смо у весељу и здрављу славили и радовали се. Без обзира на новонастале околности, све оне који данас славе овај празник подсетићу на реченицу Душка Радовића: „Будите љубоморни, не једно на друго, већ на свој брак. Чувајте га и браните од свих искушења, сматрајте га драгоценим за своју судбину и срећу. Уживајте у свим лепотама које брак пружа и у свакој кашичици меда коју вам нуди,“ - поручује данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ АРХИВЕ 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија