wrapper

Фондација принцезе Катарине Карађорђевић је поред дефибрилатора који је Општој болници Лесковац поклонила на почетку Ковид кризе, овој здравственој установи недавно наменила и осам електронских кревета која су Одељењу за хирургију већ деценијама уназад неопходна за адекватну негу најтежих пацијената.

Тим поводом градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и руководство лесковачке болнице су одржали конференцију за медије.

Градоначелник Лесковца се захвалио принцези Карађорђевић на великом броју великодушних донација и додао:

„Показало се да Србија и Лесковац захваљујући раду на том пољу имају озбиљан здравствени систем. Није се десило да пацијенти оболели од Ковида, и пацијенти који долазе због других стања не буду сагледани. Ова борба је за све нас велико искуство. Научила нас је да смо јаки и довољно спремни да одговоримо на тешке изазове. Лесковац је улагао, улаже и наставиће улагања у здравство. У примарну здравствену заштиту је у претходне четири године уложено преко 104 милиона динара. У лесковачку Општу болницу ка којој гравитира преко 250 хиљада наших становника читавог Јабланичког округа улажена су озбиљна средства да буде једна од најмодернијих установа у Србији. Пет милиона евра је издвојено за прву фазу, припремамо пројекат за другу која ће обухватити уређење унутрашњости главне зграде и набавку опреме. Ако додамо још шест милиона евра за најмодерније технику, ултразвучне, скенер, рендген апарате, долазимо до суме од 21 милиона евра.“

Говорећи о најновијим домацијама градоначелник је казао:

„Захваљујући доброј сарадњи и комуникацији рководства болнице и мене лично са фондацијом Њеног Краљевског височанства принцезе Катарине Карађорђевић стигла донација веома вредна и значајна. Осам електричних болничких кревета за интензивну негу, осам трансформатора за струју и осам душека, укупне вредности преко 5,2 милиона динара. Пре овога принцеза је болници донирала дефибрилатор у вредности од три и по хиљаде евра, а подсетићу вас и на донацију, комплетну апаратуру за стерилизацију вредну око 360 хиљада долара.Захваљујући УНИЦЕФ-у, према захтеву Министарства здравља, болница је постала богатија и за три кисеоничка протокомера, вредности 126 хиљада динара и једног респиратора, вредности 2,8 милиона динара“ и додао да је једна држава јака онолико колико јој је јак здравствени систем, те да ће због тога бити настављена улагања у ову област.

Градоначелник је саопштио најновије податке о епидемиолошкој ситуацији и апеловао на грађане да и даље воде рачуна о свом здрављу. Он је истакао да је здравствени систем успешно одговорио на тежак задатак пред који је стављен почетком марта. Ни много напредније земље нису биле тако успешне и вероватно је за такав успех заслужан значајан помак који је у последњих неколико година направљен не само у организацији и инфраструктури, већ и у погледу плата здравствених радника.

„Стигли су резултати тестирања за 57 лица, од тога је позитивно 9 лица, стога у Лесковцу укупно од почетка епидемије има 496 лица. На данашњи дан у Ковид болници је хоспитализовано 45 лица, два радника Јуре, било је 13 пријема и 3 отпуста, и ниједан пацијент је упућен у Клинички центар Ниш. До сада је у Ковид болници излечено и отпуштено 441 пацијената, а из привремених болница 168, што укупно износи 609. Према мојим сазнањима у Лесковцу се ради највише тестирања и до сада је укупно тестирано 7311 лица. Резултати се чекају за 71 особу“ – рекао је он и додао:

“Председник Александар Вучић и Влада Републике Србије су доста тога учинили и дошло је до значајног побољшања услова рада. Стандард се подигао. Много је боље стање што се тиче апаратуре, сада се у нашој болници изводе компликоване операције, имамо и ангио салу. Искусни доктори су добили нове колеге који су жељни знања и доказивања. Синтеза искуства и младости ке рецепт за успех који овој установи тек следи када се заврши рекпнструкција и опремање зграде. Искористио бих ову прилику да говорим и о појединим негативностима. У Лесковцу и Србији су грађани као горући проблем навели корупцију у здравству. Не кажем да тај проблем није постојао и да и даље не постоји, али смо сигурни да је присутан у много мањој мери него икада раније. И морам истаћи да се о овом проблему углавном изјаснила популација која најмање користи здравствене услуге, од 18 до 30 година. Мислим да управо повећање плата иде у корист његовом решавамо. Ако умете у обзир да је плата лекара специјалисте 2012. године била 62 хиљаде динара, а ове је преко 106 хиљада, не причамо о додацима, да је плата медицинске сетре била 2012. 32843 динара, а сада је 47572, то је доказ да се стандард здравствених радника подигао.”

Директор Опште болнице Небојша Димитријевић је упутио изразе захвалности фондацији која већ годинама болници даје велике и вредне донације, али и градоначелнику који својим контактима и ауторитетом даје огроман допринос. “Искористио бих прилику да упутим апел свим нашим суграђанима и упозорим их да је вирус корона и даље међу нама. У наредних 15 дана је неопходно да се понашамо одговорно, да носимо маске, вршимо дезинфекцију и редовно перемо руке. Иако већина новооболелих припада групи младих људи са лакшом клиничком сликом, саветујем свима да се припазе јер процес опоравка траје месец дана и нимало није безазлен.”

Начелник Одељења за хирургију др Јовица Вучковић се искрено захвалио на донацији у име свог особља и пацијената: “Срећан сам што могу да видим да одељење којим ја управљам напредује и то неколико месеци пред одлазак у пензију. Хвала гтадоначелнику и руководству на иницијативи.”

Слободан Гавриловић, специјалиста анестезиологије, се у име своје службе захвалио на озбиљној донацији, додавши да је за су његов сектор најзначајнији клинички о транспортни респиратори које је Општа болница добила. “Сада смо још спремнији за лечење и комплилованијих случајева.”

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија