wrapper

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић су данас у управној згради Постројења за пречишћавање отпадних вода потписали Анекс 4 основног уговора о суфинансирању изградње Постројења. Потписивањем овог анекса обезбеђују се средства за пуштање у рад објеката линије воде што представља предуслов за пуштање у рад линије муља. Вредност уговора је око 42,5 милиона динара.

Након потписивања уговора медијским екипама се најпре обратио градоначелник Цветановић. Говорио је о пројекту „Управљања отпадним водама града Лесковца“ истичући чињеницу да је град на Ветерници пионир у еколошким пројектима у Србији и подвукао значај подршке Министарства заштите животне средине, Владе Републике Србије и председника Александар Вучића који улажу много енергије, труда и средстава у област заштите животне средине и подизању еколошке свести.

„Eколошки пројекат на који смо као локална самоуправа неизмерно поносни „Управљање отпадним водама на територији града Лесковца“ се састоји из три компоненте, односно три различита пројекта који чине јединствену целину.

Када говоримо о првој компоненти пројекта, изградњи градског колектора у дужини од 5150 метара, морам да нагласим да је претходно руководство имало неславни покушај изградње истог. Тај пројекат вредан неколико милиона евра је пропао, а лоше постављене цеви су нам све време задавале муке. Министарство заштите животне средине је у изградњу колектора уложило 464 милиона динара, и слободно могу да кажем да је колектор постао симбол нашег успеха. Успели смо да тај комплексан пројекат завршимо за непуне две године упркос пандемији и потешкоћама због старог колектора. Данас је и званично Градска управа донела решење о употребној дозволи за градски колектор.

Друга компонента пројекта Изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода се састоји из две фазе. Прва фаза: објекти линије воде и делимичног третмана муља за 86.000 становника која је коштала 10,4 милиона евра, финансирана је од стране Европске уније. Прошле године, завршена је и друга фаза Централног постројења - објекти линије муља, коју је финансирало министарство износом од 497,5 милиона динара. То су стварно велике цифре и велика помоћ Владе и председника Републике Србије који се приликом посете Постројењу уверио да имамо намеру да завршимо пројекат, зато свима захваљујем на пруженој подршци.

Трећа компонента пројекта је проширење, односно изградња канализационе мреже у 16 насељених места са територије града за 20 хиљада еквивалената. Реализација ОРИО пројекта је омогућена споразумом између Министарства за заштиту животне средине Републике Србије и Министарства за спољну трговину и развојну сарадњу Краљевине Холандије која је финансијер са око 8 милиона евра. Наведеним ће се се заокружити једна важна целина која за циљ има побољшање квалитета живота грађана и очување животне средине“ – рекао је данас градоначелник и осврнуо се на акције уређења јавних површина које град Лесковац у континуитету сваког викенда успешно спроводи осам година захваљујући којима је уређено око 500 локација и уклоњено око 5500 тона отпада.

Говорећи о два уговора о суфинансирању пошумљавања Лесковца у вредности 1,5 милиона динара и гасификације котларнице „Црвена Звезда“ вредности 23 милиона динара, за који 18 милиона динара издваја Министарство, док је учешће града 5 милиона динара, градоначелник је апострофирао добру сарадњу Министарства и града и изразио жељу да министарка Вујовић озваничи почетак пројекта.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након потписивања уговора истакла је:

„Видела сам колике сте напоре и средства уложили, и ви као Град и ми као министарство и Влада Републике Србије у колектор који је био непоходан како би ово постројење почело да ради. На овом пројекту и постројњу су постојали разни проблеми, годинама се одлагала изградња, улагана су све већа и већа средства, све до 2013. године када сте одлучно кренули у борбу са тим и потрудили се да учините живот грађана Лесковца бољим. Хвала вам на енергији коју сте уложили а ми смо увидели важност овог пројекта и због тога уложили додатна средства управо у уговор који је малочас потписан. Ваше искуство из претходног периода, али и сада када ово постројење изгледа по најсавременијим стандардима, је изузетно важно као пример добре праксе за сва будућа постројења која ћемо градити. Министарство, на чијем сам челу, треба да гради у наредном перидоу 27 постројења за прераду отпадних вода и то је оно на чему се интезивно ради.“

„Мени је изузетно драго када чујем за ваше акције чишћења јер свакако ћемо се трудити да то буде пракса у свим градовима, а и министарство ће учестовати у уклањању мини депонија. Оно што је важно јесте да постоји градска депонија на коју ће се одлагати тај отпад, а ви то имате, а оно што ја молим све јединице локалне самоуправе јесте да појачају контролу, да би оно што очистимо остало чисто. Када говоримо о другом пројекту за који је министарство расписало конкурс јесте борба са аерозагађењем, изузетно ми је драго да ћемо једну котларницу каква је Црвена звезда заменити на еколошки прихватљивије енергенте,“ – додала је министарка Вујовић.

Пре потписивања уговора министарка Ирена Вујовић и градоначелник Цветановић обишли су објекте прве и друге фазе изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода и градски колектор. Током обиласка о детаљима изградње и начину функционисања говорили су Будимир Стојиљковић, задужен за пројекат Изградње градског колектора и Маја Милошевић Милојић, директор Јединице за имплементацију пројекта за пречишћавање отпадних вода.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија