wrapper

У Лесковцу је регистрован први случај оболелог од вируса COVID-19. Пацијент je за викенд хоспитализован у Служби за инфективне болести Опште болнице Лесковац и јуче је у вечерњим часовима стигла потрда из Института Торлак да је позитиван на COVID-19. Пацијент ће бити транспортован и хоспитализован у Клиничком центру у Нишу с обзиром на то да је процедура таква да се сви регистровани случајеви са југоистока упућују на ту здравствену установу. Овим поводом је сазвана конференција за медије на којој су о промењеном епидемиолошком стању говорили градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, директорка Завода за јавно здравље Александра Николић и директор Опште болнице Лесковац Небојша Димитријевић.

Градоначелник је рекао да у овом тренутку постоји сумња на још троје пацијената од којих је двоје дало узорке, а трећи ће дати данас и бити послат на даљу анализу. Он је затим поручио: „Лесковац, пети град по величини у Србији дуго је одолевао ситуацији са којом се бори читав свет. Организацизовали смо се и захваљујући мерама које већина поштује стање у Лесковцу је и даље под контролом. Нема места паници, само је потребно да сви останемо прибрани, одговорни према себи, свом граду и другима и понављам да пратимо мере које нам Влада прописује, које су неопходне и најбоље у складу са тренутним дешавањима. Све што се ради и све са чиме се сада Србија бори не вреди уколико грађани не схвате да је неопходна њихова помоћ. Тренутно је најважније да остану у својим кућама и покажу јединство. Смисао свих изречених мера је само чување живота.“

Он је обавестио јавност да ситуација са радом кол-центра остаје непромењена, да волонтери и даље излазе у сусрет свима којима је то потребно. Закључно са 11 часова, од почетка рада било је 1535 позива и 223 излазака на терен. Он се захвалио свим младим људима који су показали спремност и хуманост, али и друштвено-одговорним компанијама Терастил, која је донирала милион динара лесковачкој болници и Невени колор која нам је донирала дезинфекциона средства и Лескотекс на донацији у виду постељина.

Градоначелник је подсетио да се данас навршава 21 година од почетка НАТО агресије закључивши да је српски народ истрајавао у свим прошлим борбама и да ће и против овог невидљивог непријатеља извојевати победу и из ње изаћи још јачи и сложнији.

Николићева је изјавила да Завод за јавно здравље има податак о броју особа у свим општинама Јабланичког округа које су под надзором здравствених установа због сумње на инфицирност вирусом COVID-19 и да се ти подаци свакодневно ажурирају у Центру за превенцију и контролу и упућују Институту Батут и COVID-19.rs.

Директор Опште болнице Лесковац је истакао да је особа која је овлашћена да даје ове информације за део југоисточне Србије професор Бранислав Тиодоровић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија