wrapper

Данас су декан Географског факултета у Београду, професор Дејан Филиповић и ванредни професор истоименог факултета Даница Шантић посетили градоначелника Лесковца др Горана Цветановића поводом пројекта “Испитивање ставова и намера становништва о пресељавању и утврђивање утицаја миграција на демографско старење, а у циљу формулисања препорука за креирање мера популационе политике“ који се спроводи у нашем граду.

„Родни крај је место где су наши корени, а наш град напредује и временом постаје перспективнији. Константно се отварају нова радна места кроз реализацију инвестиција и нових улагача, проширењу капацитета како код страних тако и код домаћих инвеститора, подстичу се млади на напредовање у свим сегментима,“ – рекао је градоначелник Цветановић.

„Захваљујемо се Географском факлутету и Министарству које је препознало значај који Град Лесковац има на демографски, економски, социјлани, културно – цивилизацијски и свеобухватни регионални развој Србије,“ – додао је он.

Декан Географског факултета професор Дејан Филиповић захвалио се градоначелнику и Граду Лесковцу на гостопримству.

„Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политку је носилац овог пројекта, Географски факултет је одрађивач студије. У наредна два месеца нама је циљ да урадимо пројекат и обиђемо 4 локлане самоуправе међу којима је и Град Лесковац и дођемо до сазнања који су то разлози због којих млади остају у Лесковцу. Припремљени су упитници, а логистичку подршку на терену ће пружити надлежне службе Града Лесковца и бивши и садашњи студенти Географског факултета приликом спровођења истраживања.“

Ванредни професор географског факултета Даница Шантић која је и руководилац истраживања овог пројекта истакла је да је циљ да се разговара са становницима у 4 изабране локалне самоуправе, да чују њихово мишљење, и ставе у први план разлоге због којих остају у Србији, јер су миграције врло интензивне, не само у Србији већ и у целом региону. Они желе да испитају шта то локална самоуправа и сама држава могу да пруже својим становницима.

„Радићемо на терену и сматрамо да ће то бити највећи квалитет пројекта. Наша испитивања ће се састојати из 4 сегмента: квалитет живота, ставови миграција, затим намере, у перспективи, и четврти је улога локалне самоуправе у управљању миграцијама, јер сматрамо да је то један кључни фактор у останку људи на овим просторима.“

„Ово истраживање трајаће од 15. априла до 15. јуна, а на основу резултата истраживања препоручићемо шта је то што треба урадити у одређеним локалним самоуправама да се ублажи исељавање становништва,“ – додала је професорка Шантић.

У Центру за стручно усавршавање у образовању данас ће се одржати презентација од стране представника Географског факултета, која је везана за пројекат „Испитивање ставова и намера становништва о пресељавању и утврђивању миграција на демографско старење“.

„Данашњем састанку присуствоваће сви релевантни фактори наше локалне самоуправе како би јасније могли да сагледате феномен миграција на овом простору, али да формулишете препоруке за креирање мера популационе политике. Надамо се да ћемо те мере спровести и остварити заједнички циљ – одрживост становништва на нашим просторима,“ – додао је градоначелник др Горан Цветановић.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија