wrapper

Основна школа „Јосиф Костић“ је дешавања у 2020. години представила на овај начин:

„Најстарија образовна установа у граду, Основна школа "Јосиф Костић" прво полугође школске 2019/20. године  је радила на три локације : у Школи за текстил и дизајн, Центру за економику домаћинства и у ОШ ,,Светозар Марковић“ због радова на обнови школске зграде. Друго полугође је почело повратком у обновљену и осавремењену школску зграду у чију је адаптацију уложено укупно 130 милиона динара добијених из Канцеларије за управљање јавним набавкама Владе Републике Србије и локалне самоуправе. Наша школа је реконстрисана је у две фазе, а резултат је фасцинантан: у ходницима су постављене керамичке плочице, а у учионицима топли подови. Урађени су и нови тоалети, прилагођени између осталог и деци са посебним потребама, а школа је максимално обезбеђена од евентуалних несрећа и повреда ученика постављањем унутрашњих ограда од кованог гвожђа. У свим учионицама и холовима је постављено лед осветљење, а завршени су и електромонтажни и машински радови на подстаници и грејању, док је у сали за физичко васпитање, која је у потпуности адаптирана и осавремењена, постављен нови паркет. Игралиште школе, које је добрим делом реновирано 2015. године када је град уложио 4,5 милиона динара, додатно је осавремењено додатним улагањем од око 3 милиона динара. Између осталог, постављене су модерне клупе за децу и родитеље, као и гумена подлога за мале спортове. Такође, заслугом локалне самоуправе, за читаву школу обезбеђен је потпуно нови школски намештај. До сваке просторије у школи доведен је  интернет на који је школа повезана оптичким кабловима. Модерну интернет везу са пратећом опремом омогућило нам је Министарсто трговине, туризма и телекомуникације, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и град Лесковац. Мало је рећи да су наставнички колегијум, ученици и родитељи били одушевљени овом и оваквом школом у какву су ушли на почетку другог полугођа - готово као да је једино што је ову нову школу повезивало са старом била само адреса на којој се налази, и богата историја коју има.
У школу се ушло крјем фебруара, а већ 2. марта почела је недеља обележавања Дана школе, који је 3. марта. У питању је датум на који је учитељ Јосиф Костић пре 166 година у школи која данас носи његово име почео да по први пут држи наставу на српском језику, и то како мушкој тако и женској деци, којој је тада по први пут дозовољено да похађају школу. Уз обиље спортских, ликовних и литерарних радионица и сусрета, централно дешавање прославе била је ученичка представа „Из ЈА школе у ТИ школу“ која се уз Свечану академију одиграла 5. марта у Народном позоришту.
На Међународном конкурсу за стрип каиш који организују Синдикат образовања, "Нова наша реч", Учитељско друштво и Лесковачка школа стрипа, ученици наше школе су се одазвали у стопроцентном саставу, за шта је школа посебно похваљена, а нису изостале ни награде, па су тако наши ученици освојили једну прву и једну специјалну награду на овом престижном конкурсу. Година је била успешна у учестовању на разним такмичењима и конкурсима, што је у нашој школи и традиција, па су ученици школе освојили више десетина награда и признања.
На завршном испиту су, исти они ученици који су похађали наставу у отежаним условима ван своје школе скоро три године, постигли завидан успех. Према званичној ранг листи коју је објавило Министарство просвете, ученици осмог разреда Основне школе „Јосиф Костић" су на малој матури остварили највећи успех од свих градских школа и други највећи у Јабланичком округу по броју освојених поена на тестовима из Српског језика, Математике и на комбиновом тесту, што чине већ неколико година уназад, а поново су били и изнад републичког просека.
Непосредно пре почетка школске године у дворишту је уз помоћ града Лесковца и Владе Републике Србије завршен и спортски терен за мале спортове, са подлогом на којој ученици не могу да се повреде, чиме је обезбеђена додатна безбедност за ученике приликом бављења спортом. Тај и такав потез градских власти омогућио нам је да ученици током топлих дана септембра и октобра могу максимално да искористе простор за одржавање часова физичке културе и бројне ваннаставне активности на отвореном.
Крајем октобра урађен је мурал на зиду у дворишту школе кроз пројекат ,,Зелена акција" који је финансирао Центар за промоцију науке. Поред мурала који су насликали ученици Школе за текстил и дизајн наша школа је добила и неколико модерних канти у којима ће се одвајати смеће за рециклажу.
Никако не смемо заборавити ни редовно функционисање школе у ванредним условима пандемије КОВИД-19, где се наш колектив нашао посебно погођеним јер смо на нашу велику жалост остали без двојице колега, Зорана Костића (1968-2020) и Бобана Крстића (1957-2020). Ипак, наставни процес ни у једном тренутку није прекинут, јер се школски колектив максимално потрудио да ученици ни у једном тренутку не осете тешкоће са којима смо се суочавали. Потребно је напоменути и да се Локална самоуправа и ту ангажовала да обезбеди довољне количине сапуна, убруса, средстава за сталну дезинфекцију школе, као и заштитних маски за особље.
Стављамо тачку на једну тешку годину из које смо, како нам се чини, упркос свему, извукли максимум, и окрећемо се надолазећој 2021. години у нади да ће бити знатно боља од претходне.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија