wrapper

Образовање представља стуб сваког развијеног и стабилног друштва. Локална самоуправа препознаје виталну улогу васпитно-образовних установа и истрајно ради на стварању услова за квалитетан и савремен наставни процес у свих 25 основних и 12 средњих школа на територији града. До сада је само у енергетску санацију зграда школа уложено преко 250 милиона динара, у изградњу и санацију фискултурних сала 42,4 милиона динара.

Улога храмова знања је значајнија него икада пре. Образовање и васпитање младих је ове године добило нову димензију која је посао учитеља и наставника учинила још захтевнијим и одговорнијим. На крају првог полугодишта школске 2020/2021. године, која се разликује од свих претходних, стиче се утисак да лесковачке школе и у овим измењеним околностима добро функционишу и да су се брзо прилагодиле новом начину рада. Стога све школе припремају текстове о свом раду током 2020. године који ће бити објављени на званичним интернет презентацијама школа и сајту града Лесковца. Следи прича о Гимназији Лесковац, школи са традицијом дугом 140 година која је прошле године одликована Сретењским орденом другог реда:

„На опште одушевљење свих упошљеника и ученика Гимназије, хол школе улепшала је новогодишња јелка направљена од књига. Ова несвакидашња предновогодишња декорација унела је дух предстојећих празника и новогодишњу еуфорију. Јелка је настала као резултат рада ученика.

С поносом истичемо да је међу овогодишњим добитницима Сретењског ордена и Гимназија у Лесковцу. Она је одликована Сретењским орденом другог реда за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте резултате у просветној делатности, као установа која представља стожер знања и образовања на југу Србије, која Србији даје успешне људе већ 140 година, а чији су предавачи били Стеван Сремац, Радоје Домановић и многи знаменити људи са југа Србије. Орден је директорки Гимназије Драгани Цветановић на пријему у Председништву Републике Србије уручио председник Александар Вучић. Пријему је присуствовала и Бранкица Стаменковић, члан Градског већа задужен за образовање у Лесковцу.

У Свечаној сали града Лесковца непосредно након доделе Сретењског ордена је одржана прес конференција поводом признања које je град Лесковац добио и одликовања Гимназије и Народног музеја Сретењским орденом другог, одосно трећег реда.

Директорка лесковачке гимназије Драгана Цветановић том приликом казала је:

„Поносни смо што је Гимназија у Лесковцу добитник овогодишњег сретењског ордена другог реда који се на Дан државности указом председника Републике додељује заслужним установама и појединцима. У 140 година дугој историји школе ово је највише признање које је наша Гимназија добила. Овај орден нас обавезује да будемо још бољи и успешнији, да наша Гиманзија и даље буде расадник талената, добрих и вредних људи.“

Tрадиционално поводом празника Осмог марта,  гимназијалци су припремили програм под називом " Времеплов ", који је био намењен нашим драгим пријатељима из Удружења дистрофичара и параплегичара. Поред гостију из ова два удружења, Гимназију је посетио и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић са својим сарадницима. Драматизације су са ученицима припремиле наставнице Валентина  Павковић и Јелена Филиповић. Одломцима из живота Лесковчана на дијалекту осликане су различите епохе и приказан је положај жена у друштву, као и како су се момци некада удварали девојкама, а како то изгледа данас. Све је прожето хумором. Ученици су са наставницом Мартином Стојичић припремили изложбу под називом "Времеплов" и осмислили и припремили поклоне за госте.

У Просветном гласнику у марту ове године објављен је текст о Гимназији у Лесковцу поводом одликовања Сретењским орденом другог реда.

Наша Гимназија је одувек расадник талената и вредних ученика. С поносом истичемо да је у школској 2019/2020. години чак 50 ученика који су носиоци Вукове дипломе. Ови вредни гимназијалци су нам мотивација да радимо још боље и успешније. 

И ове године вуковци Гимназије су добили од Града Лесковца заслужене награде. Нажалост, ове године због пандемије вируса корона најуспешнији матуранти нису могли да отпутују на наградну екскурзију. Због тога је Град одлучио да их награди новчаним износом од 25 хиљада динара.Тим поводом је у Центру за стручно усавршавање у образовању уприличена подела уговора.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија