wrapper

Лесковац деценијама уназад важи за престоницу пољопривредне производње с обзиром на изузетно погодне географске, земљишне и климатске карактеристике овог подручја. Вредни пољопривредни произвођачи гајећи најразноврсније врсте поврћа, воћа, али и узгојем стоке и пчела, себи и својој породици обезбеђују егзистенцију, уједно одржавајући пољопривредну репутацију лесковачког краја.

Локална самоуправа високо вреднује труд, рад и знање које пољопривредни произвођачи улажу у своју производњу и зато сваке године издваја значајна средтва за стварање добрих услова за њихов рад. Један од традиционалних програма града Лесковца је додела субвенција носиоцима газдинстава на који се ове године пријавио рекордан број власника зелених фабрика. Због овако великог интересовања предвиђена сума од 30 милиона динара је ребалансом буџета повећана на 34,5 милиона динара за 994 корисника.

Традиционална подела уговора ће ове године због поштовања епидемиолошких мера изостати, али ће од данас почети уплата добитницима субвенција. У току дана ће из буџета града на рачуне 172 корисника субвенција из вучјанског краја бити уплаћено 3,7 милиона динара. Ове године пољоприредници из Вучја и околних села највеће интересовање показали су за набавку нове опреме за воћарство попут атомизера, прскалица, тримерских тресача воћа и система за наводњавање.

Опште је познато да су природни услови овог краја, клима и земљиште, изузетно повољни за гајење воћа па не чуди што је већина субвенција усмерена ка овој изузетно рентабилној грани пољопривреде. Вучје и околна места се могу похвалити здравим ваздухом и великим водотоковима који доприносе квалитету производа. Највеће површине под крушком, јабуком и вишњом у односу на Јабланички округ је у вучјанском крају. Према постојећим подацима готово да нема пољопривредног газдинства које не гаји крушку, јабуку и вишњу. То је постао и породични посао. Сваке године подижу се нови засади воћа, примењују се нове технологије у гајењу и нови асортимани. У том надасве захтевном задатку град Лесковац на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем ће пољопривредницима увек бити ослонац и подршка у нади да ће добитници субвенција унапредити и повећати производњу у предстојећем периоду.

Подсећамо да је од 2013. године скоро 6300 пољопривредника је подржано са 216,5 милиона динара. Истовремено је у протеклом периоду у свеукупно побољшање услова рада, у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља инвестирано укупно 250 милиона динара.

 

*ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ АРХИВЕ

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија