wrapper

У Србији је вакцинација против коронавируса и то за кориснике старачких домова почела у четвртак, 24. децембра.

Вакцину су као поруку грађанима да је вакцинација сигурна примили председница Владе Србије Ана Брнабић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, као и епидемиолог Предраг Кон.

Корисници Установе за одрасла и старија лица, њих 135 који су потписали сагласност као и 10 упошљеника, су први Лесковчани који су данас примили вакцину против заразне болести Ковид-19. Наиме, вакцине су јуче послате у Завод за јавно здравље Лесковац из Института Батут и уз сагласност старатеља лесковачких сениора имунизација је започета данас. Тим поводом је одржана конференција за медије испред ове институције на којој су се обратили др Александра Николић, в. д. директор Завода за јавно здравље, др Часлав Недељковић заменик директора Дома здравља, др Гордана Савић, директор Установе за одрасла и старија лица, др Небојша Димитријевић директор Опте болнице и заменица градоначелника Лесковца др Ана Јанковић – Стојановић.

Др Александра Николић је казала да почетак вакцинације има велики значај за сузбијање епидемије с обзиром на то да су три основна циља имунизације смањење обољења и умирања, смањење заражавања и растерећење здравственог система.

Др Гордана Савић је објаснила да пензионери имају слободу избора, да вакцинација није обавезна али да се до сада пријавило 80% корисника установе и 10% упошљеника. До тренутка одржавања конференције вакцину је примило 40 лица док ће до краја дана бити спроведена имунизација свих 145 пријављених лица. "Морам да кажем да је прва особа која је вакцинисана у Лесковцу наш доктор Горан Јовић, за нас је ово врло важно и ово је једна позитивна прича, вакцина ће заштити наше старије, и омогућити њиховим сродницима и пријатељима да их посећују тако да захваљујем Републици Србији и Заводу за јавно здравље на сарадњи."

Др Часлав Недељковић, заменик директора Дома здравља, је говорио у име институције која спроводи имунизацију и појаснио да ће екипа коју чине два лекара, епидемиолог и лекар опште праксе, две медицинске сестре и санитарни техничар, данас вакцинисати сениоре који су потписали сагласност.

Заменица градоначелника Лесковца др Ана Јанковић Стојановић захвалила се Влади и председнику Републике Србије на набављеним вакцинама и почетку вакцинације против корона вируса.

„Вакцинација је од кључног значаја за здравље и економију Србије. Прве дозе фајзерове вакцине примају корисници старачких домова, а након њих вакцину ће добити здравствени радници и то најпре они који раде у Ковид систему,“ – рекла је заменица Јанковић Стојановић нагласивши да је вакцина и вакцинација најсигурнија заштита од заразних болести.

Др Небојша Димитријевић је потврдио да се број хоспитализованих ковид позитивних пацијената смањио и додао да 20% оболелих лица има изузетно тешку клиничку слику, јер су то углавном пацијенти са ослабљеним имуним системом због придружених болести. Он је апеловао на суграђане да се не окупљају у великом броју за време празника. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија