wrapper

У холу Народног музеја Лесковац данас је отворена изложба „Светлописи времена, Лесковац и његови људи од 1878-1941“. Поменуту изложбу отворио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

„Фотографија је уметност којом заустављамо време и трајно чувамо забележени тренутак. Живот је прекрасан дар а фотографија начин да се он дочара. Данашња изложба и фотомонографија имају за циљ да нам дочарају, прикажу и од заборава сачувају историјски период од Ослобођења Лесковца од Турака до почетка Другог светског рата. путем ове изложбе Лесковчани ће моћи да се упознају са прошлим временима, коренима, духом и вредностима народа коме припадају јер без чувања прошлости, не можемо се усмерити на рад у садашњости и градити просперитетну будућност" – рекао је градоначелник Цветановић, истакао да  и притом честитао директорки Ниношевић и свим запосленима у музеју, институцији која је у последњих пет година проглашена најбољим музејем у Србији, на још једној дивној организацији, на труду да успешно сачувају историју Лесковца и околине.

На отварању ове изложбе говорила је и директорка ове институције, Мира Ниношевић, која је притом истакла:

„Свака фотографија представља мали део великог и комплексног мозаика званог прошлост. Свака фотографија је део мозаика, али је и сама мозаик чији се делови пажљиво изучавају. Скупљене фотографије обрађивали смо темељито, истражујући догађаје, свакодневни живот, личности и бројне податке о урбанистичком, демографском, културном и политичком развоју грага Лесковца. Више стотина фотографија, докумената и записа савременика сведоче о развитку и животу Лесковца после ослобођења од турске власти крајем 1877. године. Кроз теме град, јавни и приватни живот желимо посетиоца да упознамо са првим снимцима Лесковца, посетама српских владара, важним догађајима из живота једног града, и најважнијим догађајима из породичног живота њихових грађана.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија