wrapper

Фото клуб Лесковац у сарадњи са Лесковачким културним центром уз покровитељство локалне самоуправе по десети јубиларни пут је ове године приредио Самит фотографа екс Југославије. Самит се традиционално организује уочи Дана ослобођења Лесковца у Другом светском рату  и данас важи за култну манифестацију која прелази локалне оквире и сваке године окупи више од 50 фотографа из читавог региона.

На програму ове јубиларне манифестације од 8. до 10. октобра су изложбе, трибине, предавања и промоцијје књига. Вечерас су отворене три изложбе фотографија. Изложба “Људи и догађаји” настала на прошлогодишњем Самиту, потом изложба фотографија Клубова и националних Фото савеза са простора бивше Југославије, као и изложба фотографија добитника награда “Томин шешир”.

Домаћин ове манифестације која ће трајати до недеље 11.10. директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић је изразила своје жаљење због тога што ове године у Лесковцу нема пријатеља из земаља бивше Југославије али је додала да већина њих овај догађај прати путем линка с обзиром на то да је већи део Самита могуће пратити преко интернета. 

"У времену великих криза, култура и ово што се управо дешава је нешто што нас смирује. Овај самит је важан не само као манифестација која окупља фотографе већ као манифестација која шири слику о региону, југу Србије, туристичким потенцијалима који се трајно бележе и преко изложба која путују из државе у државу преноси слику о Лесковцу и свему ономе што ми овде нудимо," истакла је директорка ЛКЦ-а.
У име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и локалне самоуправе која сваке године подржи овај значајан културни догађај присутнима се обратила Андреа Тошић, помоћница градоначелника:
"Лесковачки културни центар је истински бастион културе који својим активностима и квалитетним садржајима које континуирано спроводи и осмишљава, наш град чини много лепшим и пријстнијим местом за живот. Фото клуб Лесковац је оформљен давне 1944. године и уз ЛКЦ успешно промовише уметност фотографије, едукује младе таленте и на прави начин усмерава њихову креативност и потенцијале. Честитам вам на свему што сте до сада постигли.
Честитам и свим учесницима Самита.  Каже се да је фотографија тајна о тајни. Хвала вам што сте за све нас приредили ове аутентичне и јединствене тајне."
Десети јубиларни Самит фотографа екс Југославије отворио је мајстор фотографије, истакнути српски новинар и власник чувеног "Томиног шешира" Томислав Петернек:"Десети Самит је наставио величину некадашњег фото савеза, а фото клуб у Лесковцу је успео да повеже фотографе. Није чудно да уметници након сукоба спајају раније. Захваљујем се свима што су се потрудили да се Самит одржи. Овај догађај је значајан и цењен у уметничким круговима. Верујте да су сви којима сам рекао да ддолазим у Лесковац били одушевљени. Жао ми је што је овај вирус пореметио наше планове,  али морамо да се чувамо, а победићемо ми корону па ћемо се дружити као некада."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија