wrapper

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације на челу са командантом и градоначелником Лесковца др сци. мед. Гораном Цветановићем данас су у 2020. години заседали последњи пут. У оквиру данашњих тачака представљена је епидемиолошка ситуација и грађанима препоручено да се и даље придржавају мера донетих ради сузбијања и спречавања ширења заразне болести Kовид-19.

Др Александра Николић, в.д. директора Завода за јавно здравље Лесковац је у оквиру прве тачке рекла да иако постоји тренд пада броја новооболелих лица, проценат позитивности је висок и ситуација се и даље оцењује као ванредна. Др Николић је казала да су проширени капацитети ковид болнице и даље у функцији и да ковид амбуланте Дома здравља раде са повећаним бројем екипа што показује да и даље нисмо у ситуацији смањеног ризика од инфекције.

„Зато апелујемо на становништво да им током предстојећих празника опрез и здравље буду на првом месту. Наглашавамо значај поштовања свих мера које је донео републички Кризни штаб и Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца, ригорозне контроле спровођења мера и избегавање окупљања у већем броју, смањење броја контаката, ношење заштитне маске и редовну хигијену руку“- закључила је др Александра Николић.

Данас је говорио командант штаба и градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић и рекао да се ова, као и све претходне седнице одржава са циљем да се јавност упозна са епидемиолошком ситуацијиом, апелује на грађане да се озбиљно схвати ситуација и да се донесу мере које ће помоћи спречавању даљег ширења болести.

„Лесковчани су претходних дана показали да су озбиљни и одговорни. Број новооболелих опада, мада и даље није безазлен, смањује се притисак на ковид амбуланте, незнатно се смањује и број хоспитализованих пацијената у ковид болници. Ове податке не износим зато што желим да пошаљем поруку да је епидемиолошка ситуација добра и да се можемо опустити, већ да бих указао на чињеницу да поштовање мера даје резултате. У протекле две недеље је регистровано 723 новозаражених док је у Ковид амбуланти прегледано скоро 4000 пацијената и као што је познато 24.12. је почела вакцинација корисника Геронтолошких центара широм Србије. Данас је из Батута послато 100 вакцина за наш град и наш геронтолошки центар и очекујемо да вакцинација корисника крене сутра.“

Градоначелник је нагласио да је уз поштовање мера и вакцинацију започета контраофанзива и да је држава је све учинила да вакцину учини доступном и бесплатном што говори о одлучности да се борба са короном оконча и сведе у корист човечанства. Изнео је и данашње податке о броју новооболелих и хоспитализованих пацијенета и рекао да је од 139 тестираних, позитивно 46 Лесковчана, а да се чека још 132 резултата. Хоспитализовано је 153 пацијента, из Лесковца 107, на кисеонику је њих 101, на респиратору 6, а у више здравствене установе лесковачка ковид болнице је упутила троје пацијената и није било смртних исхода.

Градоначелник Цветановић је говорио и о предстојећим новогодишњим празницима и казао:

„Предстојећи новогодишњи и божићни празници су увек били време радости, весеља и прослава. Пандемија корона вируса не дозвољава класичне, раскошне прославе на које је већина навикла. Сматрам да је најбољи начин да се дочека Нова година породично. Време проведено са породицом је драгоцено, јер наши најмилији су највеће богатство које имамо, зато искористимо ову ситуацију на најбољи могући начин и будимо захвални на датом нам времену које ћемо провести са члановима наше породице. Републички Кризни штаб је ограничио рад свих угоститељских објеката 31.12. и 01.01. до 18 часова. Зато апелујем на све, а нарочито на млађе суграђане и њихове родитеље да се суздрже од већих окупљања и организовања приватних прослава као и на ресторане који су најавили да ће одржати прославе поводом дочека. Будите сигурни да ће инспекција, полиција и сви надлежни органи учинити све да се прославе не организују. Уживајмо у празницима, али пре свега останимо безбедни.“

Уредбу Владе Републике Србије можете прочитати на овом линку: http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2020/151/1/reg

 

43. sednica

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија