wrapper

На 50. седници Градског штаба за ванредне ситуације одржаној данас у сали Скупштине града Лесковца у оквиру прве тачке, др Александра Николић, директор Завода за јавно здравље представила је Извештај о епидемиолошкој ситуацији на територији града и истакла да је оцена епидемиолошке ситуације и даље неповољна, као и да се од претходне недеље запажа тренд стабилизације броја оболелих са разликом од 1,03% што је резултат вакцинације становништва. Говорећи о вакцинацији др Николић је рекла како је првом дозом вакцине обухваћено 21,78% становништва а другом 17,48% са укупно датих 43219 доза.

У оквиру предложених мера ове институције истиче се наставак имунизације на свим пунктовима, и ангажовање мобилних екипа на подручју амбуланти у сеоским срединама и радним организацијама како би се проценат обухвата вакцинацијом повећао у што краћем временском року и наставак поштовања свих противепидемијских мера републичког Кризног штаба и Градског штаба за ванредне ситуације Лесковца уз строгу контролу истих

Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић данас је рекао да Лесковац и даље бележи раст новозаражених тако да на данашњи дан има 65 новооболелих од укупно 256 пристиглих резултата, додао да је у болници хоспитализовано 196 лица 127 из Лесковца, где је обављено 22 пријема и 20 отпуста. Два пацијента су пребачена у Ковид центар Крушевац а преминула је једна пацијенткиња из Доње Локошнице 82 године стара и рекао да је на кисеонику је 149 лица, а на респиратору 7.

Истичући важност имунизације градоначелник је рекао следеће:

„Синоћ је у Завод за јавно здравље за територију нашег града стигло 3736 доза вакцине Синофарм од укупно 8400 за Јабланички округ тако да је данас кренула вакцинација становника који су се пријавили преко портала Е-управа 1456 пријављених за прву дозу, а 780 за другу дозу, док је 1500 доза намењено вакцинацији без заказивања. Грађани ће без заказивања током ове недеље моћи да се вакцинишу у хали Партизан. Данас је кренула вакцинација без заказивања у амбуланти у Богојевцу, где ће се вакцинација наставити и сутра од 10 часова, као и у амбуланти у Јашуњи. У четвртак 08.04. од 10 часова ће бити организована вакцинација становника Орашца. Петак 09.04. од 10 часова у Белановцу, субота 10.04. у Бобишту, а у недељу 11.04. у Драшковцу и Доњој Локошници.

Поред вакцине Синофарм током недеље нас очекује испорука вакцина Астра зенека и Фајзер. Добра вест је да је отпочела имунизација радних организација тако да је данас почела вакцинација радника компаније ДЦП Хемигал, док нас у петак очекује вакцинација запослених у Јури и Џинсију. У плану је и вакцинација запослених у немачкој компанији Фалке као и припадника ромске популације у Дому културе Рома“ и додао да се повећава број хоспитализованих пацијената из општина Јабланичког округа, да је све више млађих пацијената, да је здравствени систем пренапрегнут и да је вакцинацији најбољи начин да окончамо ову кризу која предуго траје.

Др Небојша Димитријевић директор Опште болнице Лесковац је у име запослених у овој здравственој установи упутио апел становништву да се вакцинишу: „Специфично је да у последњих десет дана имамо више пријема него отпуста, и да немамо добру комуникацију са Ковид центром у Крушевцу и Клиничким центром у Нишу не бисмо имали места за све пацијенте. Важно је истаћи да после друге дозе вакцине грађани морају бити опрезни до месец и по дана и поштовати мере како се не би заразили. Имали смо 15 хоспитализованих пацијената после прве и 16 после друге дозе што значи да сви морају бити опрезни док не развију антитела. Такође наглашавам да су сви након вакцине имали лакшу клиничку слику.“

У оквиру друге тачке данашње седнице представљен је Извештај комисије за процену штете на објектима. Милош Коцић председник ове комисије је рекао да Комисија позива странке из поступка на упознавање са верификованим записником, потписивање изјаве о сагласности након чега се приступа изради решења за исплату новчане помоћи. Према речима Коцића Канцеларији за управљање јавним улагањима доставља се доказ да је поплављени објекат стамбене намене и да је власничка структура исправна, док статус о легализацији није био основ за одлучивање.

Градоначелник Цветановић је говорио и по овој тачки и изнео податак да је Комисија приликом рада на терену обишла 250 домаћинставa у укупно 22 месне заједнице и радила процену штете на укупно 185 стамбених објеката, а за 180 је прихваћена пријава и рекао:

„Помоћ од стране државе која ће крајњим корисницима бити додељена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима а на основу извештаја наше Градске комисије намењена је искључиво стамбеним објектима, не и помоћним. Нагласио бих да је новчана помоћ грађанима намењена за отклањање штете на објектима за становање, и да није надокнада настале штете у домаћинству. Уредбом Владе новачна помоћ се исплаћује на основу процењене категорије оштећења. Постоји укупно 5 категорија оштећења стамбених објеката. Прва категорија је најмање оштећење објекта, тј. категорија по којој је вода ушла у подрумске просторије објекта и штету највише нанела на зидовима објекта стварајући влагу у њима. Прва категорија је заступљена у преко 90% домаћинстава на нашој територији. Има и објеката са категоријом 2, 3 и један подносилац пријаве штете је у категорији 4, а мовчана помоћ у првој категорији износи 120 хиљада динара, другој 200, трећој 250, четвртој 350, и петој 600 које након поплава у Лесковцу нема.“

„Комисија је до сада израдила 60 решења на основу којих ће грађанима бити исплаћено око 7 милиона динара. До краја процеса ћемо имати још 120 решења што нам даје укупну цифру од 180 објеката са крајњом исплатом од око 20 милиона динара. Ових првих 60 Решења које ћемо уричити грађанима су из следећих места: Велико Трњане 22, Залужње 6, Лесковац 6, Велика Грабовница 5, Бобиште 4, Горњи Буниброд 4, Рударе 3, Губеревац 3, Винарце 2, Пресечина 2, Доња Јајина 2, Белановце 1“ – закључио је градоначелник на данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације након чега је обишао породице погођене поплавама у Великом Трњану и уручио им решења.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија